Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Zet opwaartse trend door in agrarische grondstoffen?

30 Januari 2023 - Redactie Foodbusiness

De prijzen van tarwe, suiker, koffie bewegen om uiteenlopende redenen omhoog. De gemene deler op de grondstoffenmarkt is de onzekere situatie omtrent corona in China. Dit drukt bijvoorbeeld de palmolieprijs. Als we kijken naar energie dan daalt aardgas, maar trekt de olieprijs wel aan.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De koersen van tarwe op de Matif in Parijs en de CBoT in Chicago sloten de afgelopen week met een kleine neerwaartse correctie af. En dat na een week waarin de koersen alleen maar omhoog keken. Onzekerheid blijft troef op de tarwemarkt, gevoed door meer de oorlog in Oekraïne en de onduidelijkheid over de exacte oogst in Rusland. Hogere exporten uit zowel de Verenigde Staten als Rusland lijken de druk wel op de tarweprijs te houden.

Soja
De notering van sojabonen aan de CBoT kende afgelopen week een gelijke beweging als die van tarwe. Na de eerste vier dagen gestaag te zijn opgelopen, had de koers van sojabonen vrijdag een correctie naar beneden. Het gunstige weer in Argentinië, waar regen viel, was daar onder meer debet aan. Als China weer goed aan de markt komt, kan dit de koers een impuls geven.

Suiker
Suiker bereikte afgelopen vrijdag op de ICE in New York bijna de hoogste koers in ruim zes jaar. In Londen bleef de suikernotering lange tijd stabiel om pas in de tweede helft van de week iets op te veren. De noteringen liepen op door speculaties dat India overweegt extra suikerexporten toe te staan door een kleinere eigen suikerproductie in het land. Lees hier onze suikeranalyse van afgelopen week.

Koffiebonen
De koffiekoersen zijn afgelopen week doorgegaan met hun prijsrally. Arabica bereikte daarbij het hoogste punt in ruim drie weken en robusta noteerde de hoogste koers in zo'n drie maanden tijd. Arabica kreeg eind van de week steun van een sterke Braziliaanse real ten opzichte van de dollar, wat het enthousiasme van Braziliaanse exporteurs van koffie wat tempert.

Palmolie
De koers van palmolie bereikte medio vorige week het laagste punt in een maand. De vraag naar palmolie is lauw door de concurrentie van andere oliën. Zo is de export van palmolie door Maleisië in de eerste weken van januari stevig gedaald ten opzichte van de maand ervoor. Dat de Maleisische ringgit daarbij sterker wordt ten opzichte van de dollar helpt palmolie voor de dollarkopers niet.

Aardgas
De koers van aardgas op de Nederlandse TTF bereikte afgelopen week het laagste punt sinds medio september 2021. De relatief milde temperaturen voor de tijd van het jaar in de Europese Unie en het perspectief van voldoende aanbod van LNG resulteert in een ontspannen markt.

Brent-olie
De markt voor Brent-olie deinde afgelopen week heen en weer op basis van input van een aantrekkende Chinese vraag aan de ene kant en angst voor een recessie in de Verenigde Staten aan de andere kant. Eind vorige week leverde de prijs weer iets in, nadat duidelijk werd dat Rusland het aanbod aan olie op de markt hoog houdt.

Euro/dollar
Het is de euro de afgelopen week niet gelukt de drempel van €1,09 ten opzichte van de dollar te slechten. Met de vergaderingen van de Amerikaanse centrale bank Fed, de Europese Centrale Bank ECB en de Bank of England deze week in het verschiet, waar weer renteverhogingen worden aangekondigd, gaan analisten uit van aanhoudende dollarzwakte.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden