De prijzen van tarwe, suiker, koffie bewegen om uiteenlopende redenen omhoog. De gemene deler op de grondstoffenmarkt is de onzekere situatie omtrent corona in China. Dit drukt bijvoorbeeld de palmolieprijs. Als we kijken naar energie dan daalt aardgas, maar trekt de olieprijs wel aan.
De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.
Tarwe
Tarwe heeft zowel op de Matif in Parijs als de CBoT in Chicago een kleine prijsbeweging omhoog gemaakt. Impulsen in de markt komen van de weersomstandigheden op het Amerikaanse continent tot aan de oorlog in Oekraïne. Lees hier onze uitgebreide granenanalyse.
Sojabonen
Op de CBoT was het vrijdag een grote verkoopdag voor contracten met een long positie. Handelaren verkochten het hoogste aantal contracten sinds juni 2022. Door een toename van de vraag in de Verenigde Staten steeg de koers van sojabonen op maandag licht.
Suiker
De suikernotering op de ICE in New York steeg maandag tot het hoogste niveau in zes jaar tijd. Ook de notering in Londen ging omhoog. India is de grote stemmingmaker op de markt. Door grote regenval is de productie van rietsuiker grotendeels stilgelegd. Eerder kondigde India al aan de export van suiker in te perken.
Koffiebonen
De koersen van de koffiebonen kenden een relatief rustige maandag. Arabica klom nog iets op en bereikte het hoogste niveau van januari. Dit komt door zorgen over een kleine aanvoer vanuit Brazilië. Daarbij zat ook een iets sterkere dollar hogere koffieprijzen dwars.
Palmolie
De koers van palmolie is maandag iets opgeleefd. Dit had vooral te maken met ontwikkelingen op de markten van concurrenten als sojaolie. Ook wordt palmolie met de oplopende prijzen voor ruwe olie weer interessanter als grondstof voor biobrandstoffen.
Aardgas
Aardgas bleef maandag op de Nederlandse TTF zeer stabiel rond het laagste niveau sinds september 2021. De relatief milde winter in de Europese Unie maakt dat een gastekort ver weg lijkt, ook doordat er voldoende LNG beschikbaar is.
Brent-olie
De notering van brent-olie moest maandag een flinke veer laten. De grootste gangmakers daarachter zijn volgens analisten de centrale banken. Zowel in de VS, de eurozone als in Groot-Brittannië wordt deze week naar verwachting een stijging van de rente aangekondigd. De vrees bestaat dat dit de economische groei vertraagd, wat zich vertaalt in een lagere vraag naar ruwe olie.
Euro/dollar
De koers van euro/dollar blijft tegen de grens van €1,09 aanhikken. Vorige week werd deze grens even geslecht, maar de koers dook er daarna snel weer onder. De markt wacht de rentebesluiten van de centrale banken deze week af.