Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Koersen grondstoffen kijken naar beneden

2 Februari 2023 - Redactie Foodbusiness

De prijzen van tarwe, suiker, koffie bewegen om uiteenlopende redenen omhoog. De gemene deler op de grondstoffenmarkt is de onzekere situatie omtrent corona in China. Dit drukt bijvoorbeeld de palmolieprijs. Als we kijken naar energie dan daalt aardgas, maar trekt de olieprijs wel aan.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
Tarwe op de Parijse Matif daalde gisteren voor het maart-contract met 0,7% tot een slotkoers van €285,75. De druk op de prijs vloeit voort uit relatief goedkoop aanbod van tarwe uit het Zwarte Zeegebied door handelaren uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Ook op de CBoT in Chicago was een neerwaartse correctie. 

Soja
De koers van sojabonen had woensdag en neerwaartse correctie, onder meer door hogere oogstverwachtingen voor Brazilië. Daarbij werd in de markt gerekend op kooporders vanuit China. Geruchten zijn er wel, maar vooralsnog is een Chinese inkoopdeal niet bevestigd. De productiecijfers voor Argentinië zijn naar beneden toe bijgesteld, maar deze verwachting was reeds ingeprijsd door de markt.

Suiker
De prijsrally van suiker op de New Yorkse ICE is voorbij. De notering zat sinds 23 januari stevig in de lift, maar uiteindelijk resulteerde een dalende olieprijs in de kentering. Dalende olieprijzen maken de Braziliaanse productie van ethanol minder interessant, waardoor producenten ervoor kunnen kiezen meer suikerriet te raffineren tot suiker. 

Koffiebonen
De Arabica-koffiebonen waren dinsdag 30 januari nog naar het hoogste punt gestegen in drie maanden tijd. Woensdag kwam er een knik in de lijn, vooral gevoed door berichten van oplopende exporten van koffiebonen uit Honduras. Dit land is de grootste producent en exporteur van koffie uit Midden-Amerika.

{{dataviewSnapshot(6_1675320601)}}

Palmolie
De dagprijzen voor palmolie schommelen licht op en neer, al naar gelang de vooruitzichten voor afzet naar grote markten als India en China. Ook is en blijft er veel discussie over de exportperspectieven ten aanzien van de Europese markt. Lees hier de analyse van de palmoliemarkt.

Aardgas
Doordat er lagere temperaturen worden verwacht, zat de gasprijs deze week in de lift. Al blijft de stijging tot nu toe beperkt. Bovendien blijkt er een lek te zitten in het prijsplafond van de Europese Unie. Meer daarover in onze analyse van de gasmarkt.

Brent-olie
De koers van ruwe brent-olie daalde woensdag scherp tot het laagste niveau sinds drie weken (11 januari). Dit schokje in de markt werd onder meer veroorzaakt door de wekelijkse voorraadverwachtingen van ruwe olie die de Amerikaanse Energy Information Administration (EIA) afgeeft. Die rapporteerde gisteren onverwacht hoge voorraden ruwe olie tot het hoogste niveau in ruim anderhalf jaar. 

Euro/dollar
De koers van de euro ten opzichte van de dollar stak woensdag de drempel van $1,09 officieel over, het hoogste niveau sinds april 2022. Vanmorgen (donderdag) staat er reeds $1,10 op het bord. De sterkte van de euro wordt gevoed door het besluit van de Amerikaanse centrale bank Fed om de rente met 0,25 procentpunt te verhogen. Hoewel deze aankondiging al geruime tijd werd verwacht, vergroot het de dollarzwakte doordat het renteverschil met de eurozone zo oploopt. Vandaag kondigt de ECB haar nieuwe rentestap aan.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden