De prijzen van tarwe, suiker, koffie bewegen om uiteenlopende redenen omhoog. De gemene deler op de grondstoffenmarkt is de onzekere situatie omtrent corona in China. Dit drukt bijvoorbeeld de palmolieprijs. Als we kijken naar energie dan daalt aardgas, maar trekt de olieprijs wel aan.
De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.
Tarwe
De tarwemarkt weet geen duidelijke richting te kiezen. Zowel op de CBoT als de Matif bewoog de koers de afgelopen week in een kleine golfbeweging, licht oplopend eindigend op de vrijdag. De Amerikaanse tarwemarkt is met name in de ban van de weersomstandigheden, waarin koude en droogte een grote rol spelen.
Soja
Ook de koers van soja deint al enkele weken op en neer in een relatief beperkte bandbreedte. De markt van sojabonen is deze periode fysiek gezien krap. De Amerikaanse voorraden lopen langzaam leeg, terwijl de Zuid-Amerikaanse productie net wordt geoogst. Zo heeft de oogst in zowel Brazilië als Argentinië enige vertraging opgelopen door regen. Daarbij is de Argentijnse oogst kwalitatief mager. Ruim de helft van de sojabonen krijgt een slechte beoordeling.
Suiker
De koersen van suiker op zowel de ICE in Londen als in New York daalden aan het einde van de vorige week stevig. In Londen zakte de notering van witte suiker naar het laagste punt in een week. De dalende prijzen voor ruwe olie worden als de voornaamste prikkel van deze neerwaartse beweging gezien. Dit kan Braziliaanse suikerfabrieken ertoe verleiden suikerriet te raffineren voor de productie van suiker dan deze te verkopen voor verwerking in ethanol. Ook een scherp oplopende dollar drukte de suikerprijs omlaag.
Koffiebonen
Zowel de koers van Arabica als Robusta koffiebonen had medio vorige week het hoogste punt in drie maanden tijd bereikt. Daarna kwam er de klad in en boekten de prijzen verlies. Het zwakker worden van de Braziliaanse real ten opzichte van de dollar speelt hierbij een rol, want een zwakkere munt moedigt de export van koffiebonen aan. Ook maakt de handel zich zorgen over de vraag naar koffie in China, nadat Starbucks meldde dat de verkopen in dat land de laatste drie maanden stevig waren gedaald.
Palmolie
De koers van palmolie duikelde donderdag naar het laagste punt sinds medio december. De grootste gangmaker hier achter waren de beroerde exportcijfers van palmolie van Maleisië. Die daalde in januari met ruim een kwart ten opzichte van december 2022. Vooral India kocht minder palmolie uit Maleisië, omdat het land meer de voorkeur gaf voor concurrerende oliën van soja en zonnebloemen. Vrijdag herstelde de koers zich iets door de sterker wordende dollar.
Aardgas
De gasprijs krabbelde afgelopen week iets op, aangedreven door de weerverwachtingen die uitgingen van lagere temperaturen. Ook de lagere windsnelheden speelden een rol, waar minder windenergie uit voortvloeit. De levering van LNG uit de Verenigde Staten loopt vlot door, terwijl de Europese voorraden nog steeds ruim van gas zijn voorzien met een vulgraad van rond de 70% aan het begin van deze maand.
Brent-olie
De koers van Brent-olie daalde vrijdag naar het laagste punt sinds 9 januari van dit jaar. De rap sterker worden dollar zette de olieprijs stevig onder druk. Ook de signalen uit China werkte niet bemoedigend voor de vraag naar olie. Het herstel van China na de coronapandemie en de strenge lockdowns verloopt nog altijd rommelig, waardoor het onduidelijk is hoe de Chinese vraag naar olie de komende periode gaat verlopen.
Euro/dollar
De koers van de euro ten opzichte van de dollar duikelde vrijdag omlaag. Investeerders kozen massaal voor de dollar na sterke banencijfers in de Verenigde Staten. Ook het onduidelijke rentebeleid van de Europese Centrale Bank, waar bankpresident Christine Lagarde donderdag een warrige toelichting gaf, deed de beleggers naar de dollar als veilige haven wijken. De euro/dollarkoers kwam daarmee uit op €1,0796, voor de dollar het hoogste punt in drie weken tijd.