De koersen op de agrarische grondstoffenmarkten zijn de laatste handelsdag overwegend opgelopen. Het Wasde-rapport van het Amerikaanse ministerie van Landbouw USDA had echter weinig vuurwerk in petto en resulteerde niet in andere inzichten op de huidige marktontwikkelingen. Dit is de Markt Starter van donderdag 9 februari 2023.
De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.
Tarwe
De tarwekoersen op zowel de Matif in Parijs als de CBoT in Chicago stegen de afgelopen handelsronde. De stemming in Parijs tendeert voort op de onzekerheid over het verdere verloop van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. De CBoT verwerkte de tarwecijfers uit het Wasde-rapport. De USDA gaat uit van een iets hogere mondiale tarweproductie en heeft ook de tarwevoorraad naar boven bijgesteld. Spectaculaire aanpassingen waren dat echter niet.
Soja
De koers van de sojabonen op de CBoT liep iets op, ook beïnvloedt door de Wasde-cijfers. Die gaven een 7% hogere voorraad aan sojabonen in de Verenigde Staten aan. Daartegenover stonden lagere oogstverwachtingen voor Argentinië en een stabiele oogstprognose voor Brazilië. De mondiale voorraad aan sojabonen daalt volgens de USDA licht met een kleine 1,5%.
Suiker
De suikernoteringen op de ICE in New York en Londen hadden gisteren een opwaartse trend te pakken, ondersteund door de oplopende prijzen voor ruwe olie. De gedachte is dat het voor Braziliaanse suikerproducten dan interessant wordt om meer suikerriet in de productie van ethanol te verwerken en niet als suiker te verkopen. De USDA schroefde de verwachtingen van de eigen bietsuikerproductie in de Verenigde Staten met ruim 1% omhoog.
Koffiebonen
De prijzen voor koffiebonen op de ICE liepen de laatste handelsdag weer op door zorgen over dalende mondiale voorraden. Zo rapporteerde Colombia dalende exportcijfers. Vandaag op Foodbusiness.nl een marktanalyse van de koffiebonenmarkt.
Palmolie
De koers van palmolie loopt de laatste dagen ligt omhoog en staat op het punt de grens van de 4.000 Maleisische ringgit te slechten. Dit notering zou dan voor het eerst in een maand boven dit niveau uitkomen. Palmolie heeft op de mondiale markt te maken met stevige concurrentie van andere eetbare oliën. Lees hier onze marktanalyse van deze week.
Aardgas
Door gunstige weersverwachtingen daalde de gasprijs deze week met ruim €5. Door de hoge Europese vulgraad blijven de effecten van zowel hogere als lagere temperaturen relatief beperkt. Het aanbod aan vloeibare LNG lijkt daarbij ruim voldoende om Europa de komende periode van gas te voorzien. Lees hier onze marktanalyse van deze week.
Brent-olie
De koers van ruwe Brent-olie heeft de weg omhoog weer ingezet. De markt anticipeert nog steeds op de prijsverhogingen die eerder zijn ingezet door het Saoedische staatbedrijf Aramco. Ook heeft zakenbank Goldman Sachs in en rapportage laten weten dat de vraag naar ruwe olie vanuit China aantrekt, nu de economie in dat land na de coronapandemie steeds meer op gang komt.
Euro/dollar
Na de prijsrally omhoog de laatste beursdagen stabiliseerde de koers van de dollar ten opzichte van de euro zich gisteren. De valutamarkt kreeg zowel impulsen van centrale bankiers uit de Verenigde Staten en de eurozone. Beiden gaven signalen af dat de rente in zowel de VS als de eurzone verder wordt verhoogd om de inflatie te beteugelen en daarna ook langer dan verwacht hoog blijft.