Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Grondstoffenmarkten starten week met opkikker

13 Februari 2023 - Redactie Foodbusiness

De meeste grondstoffenmarkten beginnen de week met een opkikker. De koers op zowel de markten van tarwe, suiker, sojabonen, koffiebonen (robusta), palmolie, als ook die van ruwe olie en aardgas en de dollar liepen eind vorige week op. Dit is de Markt Starter van maandag 13 februari 2023.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarwenoteringen op zowel de Matif in Parijs als de CBoT in Chicago hebben vrijdag een stevige stap omhoog gezet, opgejaagd door informatie uit Rusland. Naar verluidt is het land niet content met het huidige verloop van de graandeal over de export uit het Zwarte Zee-gebied. Ook zijn er berichten dat Rusland een groot spaarbekken in Oekraïne aan het leegpompen is. Het Kakhovka-reservoir kent de laatste twee maanden een scherpe daling van het waterpeil. Oekraïne gebruikt water uit dit meer voor een half miljoen hectare aan landbouwgrond.

Soja
Ook de koers van sojabonen op de CBoT maakt vrijdag een flinke zwaai omhoog. Hier is de regen in Brazilië de grote smaakmaker, die de oogst van de sojabonen in dit land aardig in de wielen rijdt. Ook de lagere oogstverwachtingen in Brazilië en ook Argentinië ondersteunen de opwaartse richting op de sojabonenmarkt.

Suiker
Hoewel de suikermarkt een grillig prijsverloop kent, heeft de koers nu weer duidelijk de stijgende lijn gedreven. In deze periode beheersen de zorgen over de voorraden en tanende exporten van de suikergrootmachten India en Thailand de marktstemming.

Koffiebonen
De koers van koffiebonen beweegt de laatste beursdagen vooral zijwaarts met lichte trekken naar boven toe. De afgelopen week is de prijs van koffie vooral gesteund in een beweging naar boven toe. Zowel uit Brazilië, Vietnam als Colombia kwamen berichten van dalende exporten. Van Robusta komt daar nog eens een krappe mondiale voorraad bij.

Palmolie
Palmolie blijft al geruime tijd op de Maleisische termijnmarkt hangen rond de 4.000 ringgit per ton. Palmolie ervaart de concurrentie van andere eetbare oliën op de markt. Indonesië heeft afgelopen week wel de exportvergunningen voor exporteurs van palmolie beperkt op de eigen interne markt van voldoende en betaalbare bakolie te blijven voorzien. De komende periode staan daar enkele islamistische festivals op de agenda.

Aardgas
De koers op de termijnmarkt TTF bereikte afgelopen donderdag met rond de €52,73 per Mwh het laagste punt sinds 10 september 2021. Vrijdag werd gas weer iets duurder. De goed gevulde voorraden in de Europese Unie en het relatief milde weer lijkt de gasprijs voorlopig in toom te houden.

Brent-olie
Rusland zorgde vrijdag voor een prijsrally op de oliemarkt met de aankondiging de olieproductie met 5% te verlagen. Hierdoor steeg de slotkoers per olievat in met $2,44 per vat ten opzichte van donderdag.. Volgens Rusland moet de productiebeperking bijdragen aan 'het herstel van de marktverhoudingen'.

Euro/dollar
De euro zakte zaterdag ten opzichte van de dollar verder weg en kwam uit op iets meer dan $1,06. De dollar kwam daarmee op het hoogste punt in een maand, sinds 8 januari van dit jaar. De euro stond onder druk na opmerkingen vanuit de Europese Centrale Bank kwamen dat steunmaatregelen tegen de energiecrisis door de huidige relatief lage gasprijzen moeten worden teruggedraaid. Een lagere overheidssteun kan het consumentengedrag negatief beïnvloeden, waardoor dit signaal de euro drukte.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden