Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Rusland zet verlenging van de graandeal op de tocht

13 Februari 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De granenmarkt maakt even een pas op de plaats na de rally kort voor het weekend. De handel wikt en weegt hoe de ontwikkelingen in Rusland en Oekraïne in te prijzen in de tarweprijs. Op de sojamarkt zorgt de droogte in Argentinië voor een hele stevige bodem in de markt. Argentijnse verwerkers van soja kijken mede door de hoge sojaschrootprijzen naar buurland Brazilië voor soja.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voor tarwe op de Matif staat vandaag iets onder druk. Tijdens het schrijven staat de koers €1,50 lager dan de slotkoers voor het weekend. Op de CBoT staat de tarwenotering 1% in de min. Bij maïs blijft de daling beperkt tot circa 0,2%. Soja beweegt voornamelijk zijwaarts met een prijsverandering die binnen de 0,1% blijft.

Onrust in het Zwarte Zeegebied zorgde afgelopen vrijdag voor een opleving op de tarwemarkt op zowel de Matif als de CBoT. Die onrust is nog niet voorbij. Vandaag liet Rusland weten het ongepast te vinden de graandeal te verlengen, tenzij de sancties die de export van agrarische goederen verhinderen en een aantal andere knelpunten worden verholpen. De graandeal is sinds juli van kracht om Oekraïne weer graan te kunnen laten verschepen via de havens aan de Zwarte Zee. In november is de deal met 120 dagen verlengd. Dat betekent dat er volgende maand een nieuwe verlenging geregeld moet worden om de corridor open te houden. Dat zou gezien de opstelling van Rusland nog een hele kluif kunnen worden. De Russische landbouw- en kunstmestindustrie zijn buiten het westerse sanctiepakket gehouden. Door bijvoorbeeld de beperkingen op betalingen van en naar Rusland, logistiek en verzekeringen krijgen deze sectoren in Rusland wel een tik van de maatregelen die het westen heeft genomen tegen Rusland.

Oekraïense export blijft achter
De Oekraïense graanexport blijft bijna 29% achter op vorig seizoen. Dat blijkt uit de exportcijfers die het Oekraïense ministerie van Landbouw vandaag heeft gepubliceerd. Tot nu toe is er in seizoen 2022/23 29,2 miljoen ton graan uitgevoerd. Daarvan is 10,4 miljoen ton tarwe 16,7 miljoen ton maïs en 1,9 miljoen ton gerst. Vorig seizoen stond de uitvoerteller rond deze tijd op 40,9 miljoen ton graan. De export in de eerste twaalf dagen van februari valt met 2,2 miljoen ton niet tegen als je het afzet tegen de 2,4 miljoen ton vorig seizoen. Dat er over het hele seizoen minder graan wordt uitgevoerd is niet vreemd gezien de oorlog met Rusland. Naast verlies van areaal door de Russische bezetting hebben ook de Oekraïense havens aan de Zwarte Zee bijna een halfjaar op slot gezeten. De totale oogst in Oekraïne in 2022 wordt door het ministerie geschat op 51 miljoen ton. Een jaar eerder haalde Oekraïne nog een recordoogst van 86 miljoen ton binnen.

Soja steeg afgelopen vrijdag naar het hoogste niveau in vijf maanden. Droogte in Argentinië zorgt voor een stevig fundament in de sojamarkt. De Argentijnse sojaoogst valt daardoor een stuk kleiner uit. In buurland Brazilië wordt juist een topoogst verwacht al zorgt regen rond de oogst voor vertraging. Niet alleen soja is goed aan de prijs maar ook sojaschroot is relatief duur en schommelt rond de $500 per short ton (circa $450 per ton). Marge voor verwerking is relatief hoog en voor de Argentijnse verwerkers is het daarom interessant soja uit Brazilië te importeren en in de eigen fabrieken te persen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden