Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Grondstoffenmarkt geeft tegenstrijdige signalen

15 Februari 2023 - Redactie Foodbusiness

Onrust in het Zwarte Zee-gebied blijft vooral op de Europese tarwemarkt de handel bezig houden. Op het gebied van energie is de markt aan het zoeken. Zowel olie als gas laten maar kleine schommelingen zien. Dit is de Markt Starter van woensdag 15 februari 2023.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
In Parijs zette de tarweprijs een stapje omhoog, terwijl in Chicago de markt een correctie naar beneden liet zien. Het Zwarte Zee-gebied is een grote onzekere factor op de tarwemarkt. Oekraïne waarschuwde gisteren voor los geraakte zeemijnen die een bedreiging zijn voor de veilige scheepvaartroute naar Odessa. In de VS werd tarwe mee omlaag getrokken met maïs en soja.

Soja
De sojanotering staat onder druk. De oogst in Brazilië vordert gestaag en met de recordoogst die in het land wordt verwacht, komt daarmee veel soja op de markt. De oogst is wel relatief laat, waarschuwen analisten dat daardoor de volgteelt maïs later de grond in gaat wat de potentiële opbrengst drukt.

Suiker
De suikermarkt geeft wisselende signalen. Voor Brazilië en Thailand worden grote oogsten voorspeld en dat heeft een dempende werking op de markt. Aan de andere kant zien analisten tekenen voor een stevige fysieke vraag naar suiker op het moment en dat geeft de prijs juist steun.

Koffiebonen
De noteringen van Arabica en Robusta zitten in de lift en komen in de buurt van het hoogste punt in drie maanden. Oplaaiende zorgen over de koffieoogst in Brazilië spelen daarbij een belangrijke rol. De verwachte oogst voor het land is verlaagd door problemen tijdens de bloei van het gewas. Regen deze week resulteert in verdere problemen in Brazilië, waardoor boeren niet het land in kunnen om de koffieplanten te verzorgen.

Palmolie
Palm olie beweegt vooral zijwaarts op het moment. Handelaren wegen de ontwikkelen op het gebied van de vraag af tegen de productie. De balans slaat nog niet echt door naar één kant.

Aardgas
De aardgasnotering op de TTF blijft rond de €52 per MWh hangen. Een milde winter, goed gevulde Europese opslagen en voldoende aanvoer van LNG houden de prijs in de hand. Wat ook meespeelt, is dat er relatief minder gas wordt gebruikt. Consumenten en bedrijven zijn spaarzaam en voldoende wind zorgt dat de gasgestookte elektriciteitscentrales minder hoeven te draaien, omdat de windturbines meer stroom opwekken.

Brent-olie
De koers van Brent ruwe olie heeft voor de tweede handelssessie een miniem stapje terug gedaan. De voorraad ruwe olie in de VS blijkt volgens de laatste cijfers veel groter dan waar de markt op rekende. De Amerikaanse regering maakte bekend 26 miljoen vaten olie extra uit de strategische reserves op de markt te brengen.

Euro/dollar
Het rentebeleid houdt de gemoederen onder valutahandelaren bezig. De euro wint op het moment aan kracht ten opzichte van de dollar door de verwachte renteverhoging van de ECB in maart met 50 basispunten. De Fed lijkt de rente met wat minder grote stappen te verhogen, maar blijft volgens analisten wel de rente opvoeren als antwoord op de inflatie.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden