Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Energie opnieuw lager, soja onder druk

17 Februari 2023 - Redactie Foodbusiness

De meeste grondstofprijzen zijn slechts minimaal verschoven tijdens afgelopen handelssessie. Tarwe daalt opnieuw en ook de prijs van ruwe olie kijkt ook naar beneden. De euro/dollar koers is vrijwel gelijk gebleven. Dit is de Markt Starter van vrijdag 17 februari 2023.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijzen sloten donderdag opnieuw iets lager, als correctie van de hoge winstnemingen eerder deze week. De graanmarkt vindt echter ondersteuning door de onzekerheid over de graanexportdeal uit het Zwarte Zee-gebied. Verlenging eind deze maand lijkt nog ver weg. Rusland heeft zelf ook veel te winnen hebben bij het verlengen van de graandeal. Het heeft zelf nog veel tarwe te verschepen voor de export.

{{dataviewSnapshot(6_1676499271)}}

Soja
De sojaprijs op de CBoT staat onder druk en daalde minimaal door de recordoogst die in Brazilië wordt verwacht. De Braziliaanse oogst is inmiddels voor 17% voltooid en loopt voorspoedig. Analisten zijn wel van mening dat de recordoogst te optimistisch wordt ingeschat. Vroege vorst, dat komende dagen verwacht wordt in het zuiden, kan ook leiden tot opbrengstverliezen. Ook de verwachte hogere rentetarieven speelden een rol de afgelopen handelssessie.

{{dataviewSnapshot(6_1676502671)}}

Koffie
De koffieprijzen sloten afgelopen handelssessie weer hoger als gevolg van krappere wordende koffievoorraden in de VS, waaronder groene koffie. Ook daalden de voorraden arabicakoffie van de ICE termijnmarkt tot het laagste niveau in ruim een maand, wat oplopende prijzen ondersteunt. Ook blijft de koffiemarkt in de greep van hevige regenval in de grootste arabica-teeltregio van Brazilië, dat de productie en kwaliteit lager laat uitvallen.

{{dataviewSnapshot(48_1676616216)}}

Suiker
Een minimale stijging op de suikermarkt. Op de ICE in New York sloot het ruwe suikercontract 0,25% hoger dan een dag eerder. In London steeg de koers van witte suiker met 0,28% net zoveel. De suikermarkt beweegt zijwaarts door het zeer hoge niveau waar het zich op bevindt, wordt beïnvloed door mondiale krappere voorraden. Er was weinig prijsopdrijvend of dalend nieuws, zo is ook terug te zien aan de notering.

{{dataviewSnapshot(48_1676616057)}}

Palmolie
Maleisische palmolie steeg behoorlijk nadat rivaliserende plantaardige oliën ook stegen en een zwakkere ringgit, de Maleisische valuta, de markt verder ondersteunde. De export van Maleisische palmolie steeg in de eerste twee weken van februari met 8,9% ten opzichte van januari.

{{dataviewSnapshot(48_1676616167)}}

Aardgas
De aardgasnotering daalde wederom weer met €2 per MWh tot €52 per MWh als gevolg van de goed gevulde opslagen en bovengemiddelde temperaturen in Europa. Daar lijkt weinig verandering in te komen. De notering vind ook ondersteuning in het feit dat. ondanks de lagere prijzen consumenten en bedrijven, spaarzaam blijven met het gasverbruik.

{{dataviewSnapshot(48_1676616143)}}

Brent-Olie
De notering van ruwe olie en ook andere brandstoffen daalden lager donderdag. Ruwe olie werd nog grotendeels beïnvloed door het nieuws van woensdag, toen bekend werd dat de VS fors hogere voorraden heeft staan. De voorraden liggen 7% hoger boven het vijfjarig gemiddelde.

{{dataviewSnapshot(48_1676616116)}}

Euro/dollar
De euro/dollar koers daalde minimaal. De dollar steeg in waarde maar verloor dat gedurende de dag nadat de aandelenhandel herstelde van eerdere verliezen en stabiliseerden. Dat zorgde voor een lagere liquiditeitsvraag naar de dollar. Wat ook bearish was voor de dollar, was dat de huizenmarkt in de VS met 4,5% afnam afgelopen maand, het laagste punt in 2,5 jaar.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden