Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Cacaoprijs stijgt door dreigend tekort

20 Februari 2023 - Matthijs Bremer

De cacaoprijs is in twee weken met bijna 4% gestegen. De belangrijkste reden voor de hogere prijs, is de toenemende krapte op de markt. Door droogte tijdens de belangrijkste productiemaanden, zijn handelaren in 's wereld grootste cacaoproducent Ivoorkust niet meer in staat om aan hun contractuele verplichtingen te voldoen. Ondertussen neemt de vraag naar cacao juist toe.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De krapte op de markt is afgelopen twee weken flink toegenomen. Uit cijfers van Intercontinental Exchange (ICE) blijkt dat de voorraden van cacaoverwerkers in de Verenigde Staten en Europa de afgelopen vier maanden structureel zijn gedaald. Het tekort is het gevolg van droogte tijdens de voornaamste productiemaanden. In Ivoorkust heeft het sinds begin september amper geregend. Daardoor lijkt de oogst ruim een derde lager uit te vallen in de belangrijkste productiemaanden tussen oktober en maart. 

De verwachting is dat de voorraden voorlopig zullen blijven slinken. De Ivoriaanse associatie van handelaren (GNI) bracht maandag 13 februari naar buiten dat hun leden niet meer aan hun contractuele verplichtingen kunnen voldoen. Volgens analisten kan het tekort in 2023 zomaar tot 150.000 ton cacaobonen oplopen.

De vraag neemt toe
Terwijl het wereldwijde aanbod opdroogt, neemt de vraag naar cacao juist toe. Tot ongeveer twee weken geleden zorgde lage vraag nog voor stabiele prijzen op de cacaomarkt. Uit cijfers van de Amerikaanse vereniging van snoepproducenten (NCA) bleek namelijk dat in het vierde kwartaal van 2022 8,13% minder cacao werd verwerkt. Inmiddels is het duidelijk dat de dip vooral in het begin van het kwartaal plaatsvond en dat de vraag sinds december weer toeneemt. Zo rapporteerde een van de grootste verwerkers ter wereld, Gepex dat de verwerking in december met 13% toenam. Daarnaast draaien verschillende grote verwerkers op ongeveer 95% van hun maximale capaciteit, zo meldt Reuters.  

Koersen
Door de krappe markt steeg de cacaoprijs de afgelopen twee weken met ongeveer 4%. Op maandag 6 februari was de prijs van een ton cacao £2.017. Op vrijdag 17 februari noteerde cacao £2.099.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden