De granenmarkt beweegt vooral zijwaarts vandaag. Het grootste pijnpunt is op het moment de uitvoer van graan uit Oekraïne. Verlenging van de graandeal is zeker geen hamerstuk. En nu is er ook nog eens consternatie over het vervoer via de Donau.
Op de beurs in Parijs heeft het maartcontract voor tarwe €1,25 ingeleverd en staat daarmee op €293,75 per ton tijdens het schrijven. De CBoT is vandaag gesloten vanwege Presidents Day. De aanvoer van graan uit Oekraïne blijft een punt van zorg. Volgens de vandaag gepubliceerde gegevens van het Oekraïense ministerie van Landbouw is er tot nu toe dit seizoen 30,3 ton graan geëxporteerd. Dat is 28,7% minder dan vorig seizoen. In februari is tot nu toe 3,3 miljoen ton uitgevoerd tegen 4,07 miljoen tot 20 februari vorig jaar.
Natuurbescherming
Door de problemen met de uitvoer van tarwe via de Zwarte Zee transporteert Oekraïne een aanzienlijke hoeveelheden via de Donau. En Oekraïense activiteiten om de capaciteit over die route op te voeren hebben tot onvrede bij Roemenië geleid. Oekraïne is aan het baggeren geslagen in het Bâstroe kanaal dat in het ecologisch kwetsbare delta van de Donau ligt. Roemenië is bang dat daardoor schade wordt toegebracht aan het door Unesco bestempelde werelderfgoed waarop strenge milieuregels van toepassing zijn. De ambassadeur van Oekraïne is daarom op het matje geroepen bij het Roemeense ministerie van Buitenlandse Zaken. Het Oekraïense ministerie van Infrastructuur twitterde dat het uitdiepen van het kanaal juist een kans is om de capaciteit van de Donauhavens beter te benutten.
Verschillende Oost-Europese lidstaten hebben kritiek over de min of meer vrije toegang van ongecertificeerd graan uit Oekraïne. De bedoeling is dat dat wordt doorgevoerd naar de zeehavens in de EU, maar in de praktijk blijft er volgens critici Oekraïens graan in de EU hangen tegen dumpprijzen. In die zin is het niet vreemd dat Roemenië nu met iets komt waardoor de instroom van graan uit Oekraïne wordt beperkt.
Afweging
Is de Braziliaanse sojaoogst groot genoeg om de kleinere oogst in Argentinië te compenseren? Dat is toch wel de vraag die centraal staat op de sojamarkt. Brazilië ligt op koers een recordhoeveelheid soja te oogsten, daarover zijn de meeste analisten het wel eens. Hoe groot die oogst precies uitpakt, is echter onderwerp van discussie. Sommige experts stellen dat de prognoses wel aan de hoge kant zijn als je het vergelijkt met de daadwerkelijk behaalde opbrengsten tijdens de oogst die nu gaande is. In Argentinië zorgde een koude periode met op sommige plaatsen zelfs vorst aan de grond voor wat onrust op de markt. De gewassen stonden er namelijk al niet florrissant op na het droogste seizoen in een kleine zeventig jaar. Een neerwaartse aanpassing van de Argentijnse opbrengstverwachtingen behoort daarmee zeker tot de mogelijkheden.