Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Tarwenoteringen doen een flinke stap terug

22 Februari 2023 - Redactie Foodbusiness

De tarwemarkt kreeg gisteren een flinke tik te verwerken. De toespraak van Poetin was milder dan waar sommige analisten op rekenden. Verder speelt het weer in Zuid-Amerika een dominante rol op verschillende grondstofmarkten. Dit is de Markt Starter van woensdag 22 februari 2023.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
Zowel in Parijs als in Chicago deden de tarwenoteringen een flinke stap terug. De ontwikkelingen rondom verleng van de graandeal staan volgens analisten centraal. Hoewel Poetin in zijn jaarlijkse toespraak voor het parlement overeenkomsten op nucleair gebied in de ijskast zette deed hij geen uitspraken over een nieuw offensief in Oekraïne. Spelers op de tarwemarkt menen daarom dat een verlenging van de graandeal een stap dichter bij is.

Soja
Soja zit in de lift. Hernieuwde zorgen over de droogte in Argentinië gaven de prijs op de CBoT steun. Daar kwam gisteren nog het nieuws overheen dat er mogelijk vorstschade is door een opmerkelijk koude periode in het land. De grote Braziliaanse oogst die juist voor wat lucht op de markt zou moeten zorgen is daardoor een beetje naar de achtergrond verdrongen. 

Suiker
De suikernoteringen kiezen niet echt richting. New York sloot marginaal hoger terwijl Londen iets inleverde. Een wat tegenvallende verwachte wereldsuikerproductie houdt de suikerprijs op relatief hoog niveau. Het nieuws dat India de exportquota niet verruimd vorige week voedt de bulls in markt.

Koffiebonen
Het weer werkt in Brazilië niet mee voor de koffietelers. De verwachte opbrengsten komen daardoor lager uit. Gecombineerd met een krappe voorraad geeft dat de markt steun met relatief hoge prijzen tot gevolg.

Palmolie
Palmolie op de beurs in Maleisië leverde iets in afgelopen handelssessie. Een exportbeperking van Indonesië stuwde de prijs eerder deze week naar het hoogste punt in zes weken. Tegelijkertijd blijft de vraag naar palmolie goed overeind.

Aardgas
De koers van aardgas op de TTF leverde gisteren marginaal in. De prijs blijft daarmee nu al drie dagen in de €50 per MWh. Het relatief zachte winterweer in Europa, de voorspoedig aanvoer van LNG en de goedgevulde gasopslagen houden de druk op de prijzen.

Brent-olie
Brent ruwe olie zakte onder de $83 per vat afgelopen handelssessie. Enkele analisten waarschuwen dat de hoge inflatie ten koste gaat van de koopkracht van consumenten en de marges van bedrijven. Dat zet de economische groei onderdruk en daarmee ook de vraag naar olie. De voorgestelde productie verlaging van Rusland met 500.000 vaten per dag heeft daardoor maar beperkt invloed op de markt.

Euro/dollar
De euro/dollar koers blijft redelijk stabiel. Het beheersen van inflatie staat zowel in de EU als de VS hoog op de agenda van de centrale banken. In de VS blijft de werkloosheid echter relatief laag ondanks de renteverhoging en in Europa kreeg de economie een meevaller door een beter dan verwachte vraag naar producten.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden