Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Ups en downs op de grondstoffenmarkten

23 Februari 2023 - Redactie Foodbusiness

De prijzen van tarwe, suiker, koffie bewegen om uiteenlopende redenen omhoog. De gemene deler op de grondstoffenmarkt is de onzekere situatie omtrent corona in China. Dit drukt bijvoorbeeld de palmolieprijs. Als we kijken naar energie dan daalt aardgas, maar trekt de olieprijs wel aan.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarwekoersen op zowel de Matif in Parijs als de CBoT in Chicago keken gisteren naar beneden. De handelaren sorteerden voor op een verlenging van de graandeal voor de graanexport vanuit het Zwarte Zee-gebied. Die stevige concurrentie van Oekraïens graan drukt de stemming op de markt. Lees hier de marktanalyse.

Soja
De situatie in Argentinië blijft de grootste drijver op de markt van sojabonen. De droogte drukt daar de opbrengst van het gewas, waardoor de slotkoers op de CBoT woensdag uitkwam op het hoogste punt sinds begin november 2022. Vandaag (donderdag) volgt op de CBoT wel een neerwaartse correctie.

Suiker
De koersen op de suikermarkt bewegen de laatste dagen in een wat zijwaartse lijn met kleine up-and-downs. De scherp dalende prijs van ruwe olie maakt dat de suiker in een downstemming verkeerde. De notering van ruwe olie is gekoppeld aan de ethanolproductie uit suikerriet. Een lage olieprijs maakt het minder interessant ethanol te produceren, waardoor Braziliaanse raffinaderijen er voor kunnen kiezen de productie op de suikermarkt te brengen.

{{dataviewSnapshot(6_1677134908)}}

Koffiebonen
De koers van koffie blijft naar boven kijken. Zo bereikte de notering van Arabica op de ICE het hoogste niveau sinds medio oktober 2022. De grootste gangmakers blijven het slechte weer in Minas Gerais, de belangrijkste teeltregio van Arabica in Brazilië, en de krappe mondiale voorraden. Lees hier de marktanalyse.

Palmolie
Palmolie deed woensdag weer een stapje omhoog na een kleine correctie. De Maleisische Palm Oil Board heeft gemeld dat de exportbelasting van 8% wordt verlengd en tot en met maart van kracht blijft. Hoewel dit tarief de export moet drukken om voldoende palmolie op de eigen interne markt beschikbaar te hebben, meld het Maleisische ministerie van Handel dat de palmolie-export dit seizoen waarschijnlijk de 1 miljoen ton gaat aantikken. Dit is meer dan de 919.000 ton van het afgelopen jaar. Lees hier de marktanalyse.

{{dataviewSnapshot(6_1677134949)}}

Aardgas
De gasprijs blijft schommelen rond de €50 per MWh op de Nederlandse termijnmarkt TTF. Hoewel het aanbod deze periode voldoende is, kijkt de handel een beetje de kat uit de boom met de weersverwachting die wordt gegeven. Daarbij speelt de zogeheten Sudden stratospheric warming (SSW) een rol, het weerfenomeen dat polaire lucht naar Noord- en Noordwest-Europa stuurt. Kouder weer kan de gasvraag doen toenemen. Lees hier de marktanalyse

Brent-olie
De notering van ruwe Bren-olie stuurde stevig omlaag om uit te komen op het laagste punt in drie weken. Het Amerikaanse monetaire beleid speelde daarbij een grote rol, doordat voor een langere periode op een hogere rente wordt gerekend om de economie en dus ook inflatie af te remmen (zie ook euro/dollar). Dit beperkt ook de vraag naar energie. Ook tegenvallende economische cijfers uit China en een rapport over hoge olievoorraden in de Verenigde Staten (ruim 7% hoger dan het vijfjarig gemiddelde) werkten bearish op ruwe olie.

Euro/dollar
De dollar won woensdag weer terrein en bereikte het hoogste punt ten opzichte van de euro sinds 8 januari van dit jaar. De financiële markt was in de ban van het openbaar maken van de notulen van de recente vergadering van bestuur van de Amerikaanse centrale bank Fed. Daaruit kwam naar voren dat de bankiers op de lijn zitten om de rente te verhogen en ook langer hoog te houden om de inflatie te beteugelen. Deze informatie is bullish voor de dollar.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden