De agrarische grondstoffenmarkten lieten de afgelopen handelssessie knikjes omhoog en knikjes omlaag zien. Zo maakten sojabonen en koffiebonen een neerwaartse correctie, terwijl tarwe, suiker en palmolie een plusje mochten noteren.
De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.
Tarwe
De koers op de Matif in Parijs had donderdag een kleine correctie omhoog na enkele dagen van dalende prijzen. Ook op de CBoT in Chicago stabiliseerde de notering van tarwe zich met een kleine plus. Daar verwerkten de handelaren de laatste informatie van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA), die verwacht dat de totale tarweproductie in de Verenigde Staten dit jaar met 6% stijgt ten opzichte van de oogst in 2022. Dit resulteert in potentie ook in hogere eindvoorraden.
Soja
Sojabonen sloten donderdag weer iets lager af. Uit Argentinië, waar de sojabonen op het land worden geteisterd door droogte, wordt op de middellange termijn (begin maart) significante regen verwacht. De USDA verwacht dat het areaal sojabonen in de Verenigde Staten voor de komende oogst min of meer gelijk is aan die van vorig jaar. Wel wordt uitgegaan van een hogere oogst per hectare, waardoor de productie stijgt.
Suiker
De suikerprijs ging donderdag weer omhoog door toedoen van oplopende olieprijzen en een sterk wordende Braziliaanse real ten opzichte van de dollar. Dit laatste valutaeffect ontmoedigt de exportverkoop van Braziliaanse exporteurs. Een hogere olieprijs vertaalt de markt in een lagere suikeraanbod uit Brazilië, doordat verwerkers meer suikerriet aanwenden voor de productie van ethanol.
Koffiebonen
Op de markt van koffiebonen was het juist de sterke positie van de Amerikaanse dollar die donderdag voor een knik zorgde in de koers van Arabica. Daarmee kwam een prijsrally voorlopig tot een einde. Aan de onderliggende marktomstandigheden, krappe voorraden van zowel Robusta als Arabica en zorgen over de kwaliteit en de opbrengst van de komende oogst, verandert niets.
Palmolie
De Maleisische palmoliefutures sloten donderdag op het hoogste punt in zeven weken. De notering kreeg steun van hogere prijzen van sojaolie en ruwe olie in de Verenigde Staten. De koersen van concurrerende eetbare oliën als die van soja hebben ook altijd invloed op de prijsbeweging van palmolie. Oplopende prijzen van ruwe olie kan palmolie ook interessant maken als grondstof voor biobrandstoffen.
Aardgas
De Europese gasmarkt laat zich vooralsnog niet gek maken door het verwachte koudere weer. De koers op de Nederlandse termijnmarkt TTF stijgt wel iets, maar blijft rond de €50 per MWh bewegen. De aanvoer van gas, als ook die van LNG, verloopt goed en kent weinig verstoringen. Daarbij is de Europese gasopslag voor ruim 63% gevuld.
Brent-olie
De koers van ruwe Brent-olie klom donderdag flink op na berichten uit India, dat een flink hoger verbruik van olie verwacht. India, de op twee na grootste verbruiker van olie, rekent vanaf april op een kleine 5% hogere olieconsumptie in de 12 maanden die volgen. De sterke dollar en hoge voorraadcijfers uit de Verenigde Staten van ruwe olie drukten de koers weer iets.
Euro/dollar
De euro verloor donderdag wederom terrein ten opzichte van de dollar. Zo noteerde de dollar even in de $1,05 om vervolgens aan het einde van de dag op precies $1,06 uit te komen. Het is vooral de dollarsterkte die de euro laat dalen, doordat de financiële markten nog steeds de berichten uit de Verenigde Staten aan het verwerken zijn dat de Fed de rente waarschijnlijk verder gaat verhogen en ook langer hoger houdt.