De markt voor bakkerijgrondstoffen laat een zeer divers beeld zien. De tarwenoteringen zakte naar het laagst punt in meer dan een jaar tijd. Suiker daarentegen zette juist de weg omhoog in. Zuivel zit er een beetje tussen in. Op de korte termijn heeft de prijs een jasje uitgedaan. Analisten houden er wel rekening mee dat die dip maar van korte duur kan zijn.
De granenmarkt zette afgelopen week een flinke stap naar beneden. Op de Matif bereikte het maartcontract - dat bijna afloopt - met €271,50 per ton de laagste notering in ruim een jaar tijd. Het aanbod van relatief goedkope tarwe uit Rusland zet ook de Europese notering onder druk. Of de prijs nog verder zakt of de bodem voorlopig is bereikt, is voer voor discussie onder analisten. De ene groep zit op het spoor van ruimer aanbod de komende maanden uit met name Rusland en dat daardoor de prijzen verder kunnen zakken. Anderen zijn minder optimistisch en kijken vooral naar de krappe graanbalans op wereldniveau. Die kan op middellange termijn weer steun geven aan de prijzen, zeker als er - zoals bijna elk jaar - ergens ter wereld in een belangrijk teeltgebied een tegenvaller is met een negatief effect op de productie.
Suiker
De suikernotering in New York schoot de afgelopen week naar het hoogste niveau in zes jaar. Londen zat ook in de lift, maar daar was de stijging net iets minder extreem. Indonesië kondigde aan dat het ruim 200.000 ton suiker wil aantrekken om de prijzen op de binnenlandse markt te drukken. In India gaat de suikerproductie iet minder voorspoedig dan waar analisten op hadden gerekend. In de periode oktober tot februari ligt de productie 'maar' een kleine 2% voor op dezelfde periode vorig jaar. Het suikerseizoen loopt in diverse provincies echter richting het einde en het seizoenstotaal komt waarschijnlijk lager uit dan vorig seizoen.
Room en boter
De prijzen op de botermarkt zijn de afgelopen week snel gedaald. Historisch gezien wordt juist een stijging verwacht. Van alle zuivelmarkten is de botermarkt volgens kenners het meest volatiel. Dat heeft te maken met speculerende zuivelhandelaren. Zij begonnen half januari volumes te kopen om hun posities af te dekken, toen bleek dat de prijzen niet verder gingen dalen. Dit resulteerde in een snelle prijsstijging. Nu is de vraag weer stilgevallen en gaan de prijzen weer snel omlaag. Er zijn namelijk ruime voorraden en door de hoge inflatie zien melkverwerkers dat er minder vraag is. Ook gaat de boterproductie flink groeien door het hogere aanvoer melk uit de EU. Hierdoor is er voor inkopers de ruimte om af te wachten. Met Pasen valt het niet uit te sluiten dat de vraag weer aantrekt. Traditioneel gezien is er niet echt sprake van een seizoenspatroon, maar eind mei bereikt de markt meestal wel een piek.