De tarwemarkt blijft in de ban van een ruim aanbod van relatief goedkope tarwe uit het Zwarte Zee gebied. De Turkse minister van buitenlandse zaken hintte zondag op een snelle verlenging van de graandeal en dat heeft zijn uitwerking op de markt niet gemist. China is daarentegen wat zenuwachtig aan het worden door de geopolitieke ontwikkelingen.
De tarwemarkt zit in de mineur deze eerste handelssessie van de week. Op de Matif staat het maartcontract ruim 1% onder de slotkoers van vrijdag en staat nu tijdens het schrijven nog voor het sluiten van de markt op €269,75. Het meicontract staat iets hoger: €270,75 per ton. Op de CBoT staan de tarwecontracten circa 1,5% in de min. Maïs levert ook wat in op de beurs in Chicago, maar hier blijft de daling beperkt tot circa 0,1%. Soja is de uitzondering op deze dag met rode cijfers. Het staat juist enkelen tienden procenten in de plus.
Turkije trekt hard aan de graandeal voor het Zwarte Zee gebied die later deze maand afloopt. Dat maakte de Turkse minister van buitenlandse zaken duidelijk tijdens een VN top voor de minst ontwikkelde landen die werd gehouden in Doha, Qatar. "We werken aan een soepele invoering en verlenging van de graandeal", zei Mevlüt Çavuşoğlu tijdens zijn toespraak op de bijeenkomst. Verder liet hij weten de gang van zaken en de voortgang besproken te hebben met de secretaris-generaal van de VN Antonio Guterres. Rusland, op zijn beurt, heeft bezwaren tegen verlenging van de graandeal omdat Rusland er zelf te weinig baat bij heeft. De export van graan en kunstmest is buiten de westerse sancties gehouden maar indirect - bijvoorbeeld door de beperkingen op het betalingsverkeer van en naar Rusland - loopt de graanexport in de ogen van het Kremlin alsnog tegen beperkingen aan. "Als de nieuwe overeenkomst gelijkwaardig is voor alle betrokken dan loopt Rusland niet weg voor haar verantwoordelijkheid", liet een woordvoeder van het Russische ministerie van buitenlandse zaken aan persbureau Tass weten.
Traagheid troef
De export van graan uit Oekraïne blijft wat moeizaam lopen. Volgens de laatste cijfers van het ministerie van landbouw (die vandaag - maandag 6 maart- zijn gepubliceerd) is er 32,9 miljoen ton geëxporteerd. Dat is 26,6% minder dan in dezelfde periode vorig seizoen. In Oekraïne is de tarwe goed de winter door gekomen volgens het wetenschappelijke bureau voor de landbouw (NAAS) in Oekraïne. Marktbureau APK-Inform schrijft op basis van de NAAS dat 92% tot 97% van het areaal in redelijk tot goede conditie het voorjaar ingaat. Voor de voorjaarswerkzaamheden werkt het weer ook mee in Oekraïne. De zomertarwe en gerst gaan daarom enkele weken eerder dan vorig seizoen de grond in.
China wil de graanproductie in 2023 met 50 miljoen ton verhogen. Dat is althans het plan van de Chinese overheid, zo deed premier Li Keqiang uit de doeken tijdens de openingsspeech gisteren (zondag 5 maart), van de jaarlijkse vergadering van het Chinese parlement. Verder maakt de premier bekend dat China werkt aan graanopslagen aan de randen van de groten steden. Met deze silo's zijn er voldoende noodvoorraden aanwezig om in de dagelijkse behoefte van de miljoenensteden te kunnen voorzien, zo lijkt de gedachte.
Voedselzekerheid
China heeft van voedselzekerheid een topprioriteit gemaakt. Het land heeft de schrik van corona - met de maatschappij ontwrichtingen - nog in de benen of wordt nu al weer geconfronteerd met hoog opgelopen geopolitieke spanningen. China is voor een belangrijk deel van zijn voedselvoorziening direct of indirect afhankelijk van buitenlandse partijen. Volgens de statistieken van het USDA heeft China de grootste voorraden ter wereld, maar verschillende analisten twijfelen of dat wel helemaal klopt. Als je circa de helft van de wereld tarwevoorraad in handen hebt zou je toch niet zo snel nerveus worden stellen sommige experts.