Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Zuid-Europese gerst in gevaar door droogte

21 April 2023 - Max van der Heijden

De wereldwijde gerstoogst bereikt dit seizoen 174 miljoen bushels (. Dat blijkt uit het meest recente WASDE rapport van de USDA. Het merendeel van die gerst wordt geteeld op het zuidelijk halfrond. Vooral de vraag vanuit Azië naar brouw gerst is goed. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Analistenbureau RMI is sceptischer en schat de de werelwijde tarweoogst voor seizoen 2022/23 in op 147,1 miljoen ton. Europa is het seizoen goed begonnen en dat stabiliseert de gerstmarkt ten midden van onrust veroorzaakt door Oekraïne en de ruzie tussen China en Australië. 

Die landen hebben onlangs een akkoord bereikt om de onvrede over de gerstinvoer op te lossen. De relatie tussen de twee landen staat onder spanning sinds Australië opriep tot onderzoek naar de oorsprong van het coronavirus. China regeerde met het invoeren van anti-dumpingsheffingen op Australische wijn en gerst. Sinds de arbeiderspartij vorig jaar verkiezingen won zijn de banden met China weer aangehaald. 

Door het tarief van 80,5% op Australische gerst werd er zo goed als geen gerst vanuit Australië geëxporteerd naar de grootste bierconsument ter wereld. Chinese bedrijven besloten hun tarwe uit Frankrijk, Canada en Argentinië te halen, terwijl Australië hun gerst verkocht in het Midden-Oosten. Een trend die zich mogelijk kan gaan omkeren. De gerstpremies in Frankrijk waren al gedaald toen duidelijk werd dat Australië en China het gesprek zouden aangaan. Australië  is inmiddels hoopvol dat de tarieven voor het eind van het jaar opgeheven zullen zijn. 

In het zuiden van Europa zorgt droogte ervoor dat de wintergranen, waaronder gerst, beschadigd zijn geraakt. De Spaanse boerenorganisatie COAG liet aan Euronews weten dat meer dan 3,5 miljoen hectare onherstelbaar beschadigd is. Indien het niet binnen enkele dagen gaat regenen dan zal onder meer de wintergraanproductie flink lager zijn. 
De verwachting is dat Franse boeren dit jaar flink minder zomergerst inzaaien en kiezen voor tarwe en raapzaad. Dit als reactie op de flinke droogte van vorig jaar. 

Het Franse ministerie van Landbouw denkt dat het totale zomergerstareaal 2,1% lager ligt op 1,8 miljoen hectare. Het wintergerstareaal groeide juist met 3,2% naar 1,3 miljoen hectare. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden