Vrijwel alle grondstoffen zijn afgelopen handelssessie in het rood geëindigd. Olie daalt vanwege de angst voor een recessie. Suiker is wederom gestegen in prijs door groot nieuws uit Brazilië. Dit is de Markt Starter van vrijdag 21 april 2023.
De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.
Tarwe
De tarwenoteringen op de CBoT en de Matif sloten afgelopen handelssessie allebei lager. De hervatting van de export in Oekraïne blijft de tarwe markt opnieuw onder druk zetten. Het wat aangescherpte doorvoerplan van de EU moet de zendingen van graan en andere grondstoffen uit Oekraïne behouden. Daarnaast word er wat gunstiger weer verwacht in de Verenigde Staten dat positief kan uitpakken op de tarwe, nadat het eerder juist te droog en warm was.
Soja
Sojabonen sloten gisteren de dag ook in het rood. De exportcijfers van sojabonen uit de VS vielen tegen. Brazilië domineert momenteel deze markt en kan goedkoper aanbieden. Ook de aanplant in het gebied waar veel soja groeit, verloopt waarschijnlijk voorspoediger dan verwacht. Dat drukt ook de prijzen.
Suiker
De suikerprijzen zijn gisteren na een rustigere week opnieuw gestegen op zowel de termijnmarkt in New York als in London. Reden hiervoor zijn de lagere cijfers over het suikerrietareaal in Brazilië, de grootste suikerexporteur ter wereld. Het is zelfs het laagste areaal in 12 jaar tijd. Boeren schakelden over naar meer winstgevende gewassen als sojabonen en maïs, zo luidt de toelichting volgens de Braziliaanse overheid.
Koffiebonen
De Arabica-koffiebonen sloten donderdag met verlies, nadat dinsdag nog het hoogste punt in 6 maanden werd bereikt. Ook de notering van Robusta-koffiebonen daalden. Na de eerdere prijsstijging pakt de handel zijn winst nu het mei-contract bijna afgelopen is. De prijzen van Robusta-koffiebonen staan ook onder druk door de verwachte hogere export uit Brazilië.
{{dataviewSnapshot(48_1682058125)}}
Palmolie
De Maleisische palmolienotering sloot net als woensdag opnieuw in het rood. De daling komt voort uit concurrerende oliën die daalden in prijs. Daarnaast daalt de export van de olie, wat de prijsdaling verder ondersteunt. De export van Maleisische palmolieproducten daalde van 1 tot 20 april met 25,8% vergeleken dezelfde periode in maart.
Aardgas
De gasprijs op de Dutch TTF daalde donderdag opnieuw licht in navolging van de temperatuur die in Europa begint op te lopen. Wat de prijs enigszins drukt is de elektriciteitsopwekking door de toegenomen wind in Europa, in vergelijking met vorige week. Inmiddels is Europa druk bezig met gas inslaan voor komend seizoen. Momenteel liggen de Europese gasvoorraden op gemiddeld 56,8%, zo'n 21% hoger dan gemiddeld voor deze datum in de afgelopen 5 jaar.
Brent-olie
De notering van Brent-olie daalde donderdag met 2$ per vat (2,4% verlies) tot het laagste niveau sinds eind maart. De daling komt voort uit angst voor een recessie, welke de vraag naar brandstof kan verminderen. Deze angst komt uit de arbeidsmarkt in Amerika, waar wederom het aantal werkloosheidsuitkeringen is toegenomen. Daarnaast werd bekend dat de Amerikaanse benzinevoorraden waren gestegen.
{{dataviewSnapshot(48_1682058171)}}
Euro/dollar
De euro/dollar koers sloot donderdag net iets hoger dan het donderdag begon. De Europese Centrale bank gaf de euro/dollar koers een zet in de rug toen het meldde dat het in juni en juli de renteverhoging opnieuw moet gaan verhogen waarschijnlijk. Ook steeg de indicator van het consumentenvertrouwen in Europa tot het hoogste punt in 14 maanden.
{{dataviewSnapshot(48_1682058090)}}