De tarweprijs is de afgelopen week wederom gedaald. Onrust in het Zwarte Zeegebied is voorlopig nog niet terug te zien op de Matif. De suikerprijzen zijn wederom gestegen door zorgen over krappe voorraden. De room- en boterprijzen zijn stevig gedaald.
De suiker wordt maar niet goedkoper. De hoop dat India dit seizoen meer suiker gaat exporteren was al klein, maar met het nieuws van afgelopen woensdag dat de Indiase suikerproductie nog lager uitvalt, lijkt de kans dat India dit seizoen meer exporteert dan de eerder aangekondigde 6 miljoen ton al helemaal vervlogen.
Er zijn ook andere Aziatische landen waar de suikerproductie tegenvalt. In Azië is de suikerrietoogst in volle gang en die valt daar niet mee. Zo lijkt het erop dat Pakistan en Thailand niet in staat zijn om de gaten in de Indiase productie op te vangen en goed moeten nadenken hoeveel ze kunnen exporteren. Daar komt El Niño bovenop. Het weerfenomeen kan zorgen voor droogte in grote delen van Azië, wat slecht nieuws is voor de suikerteelt. Dat kan de suikerprijzen verder omhoog stuwen.
Goed nieuws is dat de olieprijzen laag zijn, wat de inzet van suikerriet voor ethanolproductie minder aantrekkelijk maakt. Ook is er een grote suikeroogst vanuit Brazilië die de prijs wat drukt. Wel worden deze verwachtingen getemperd door het lage suikerareaal, omdat boeren vaker kiezen door winstgevendere gewassen als soja en maïs.
Tarwe
Afgelopen week verloor tarwe opnieuw veel waarde. Het lijkt alsof de Russische dreigementen steeds minder indruk maken op graanhandelaren. Het land zit met een grote graanvoorraad en zou graag zien dat daarvoor hoge prijzen worden betaald. Echter is er sprake van veel concurrentie en voorlopig maken uitspraken over de toekomst van de graandeal nog geen indruk.
Dit komt mogelijk ook doordat de Russische houding voor veel partijen inmiddels een bekend liedje is. Veel protesteren en als puntje bij paaltje komt uiteindelijk toch tekenen. Ook lijkt het erop dat China haar invloed wil aanwenden om de Oekraïense havens in de Zwarte Zee open te houden. De vraag is wel hoeveel granen die havens de komende periode gaan exporteren. Oekraïense boeren zijn voorzichtig met het maken van kosten en overwegen een deel van de grond braak te laten liggen, waardoor het granenareaal mogelijk lager uitvalt dan onder meer het USDA inschat.
De Europese tarwe staat er goed voor, de gemiddelde oogst wordt geraamd op 5,74 ton per hectare, 3% hoger dan vorig jaar en het vijfjarige gemiddelde. Alle lidstaten doen het goed of beter dan gemiddeld. Behalve het door de droogte getroffen Iberische schiereiland. De Spaanse opbrengst is 21% lager en in Portugal is de oogst 20% lager.
Room en boter goedkoper
De prijzen van vloeibare zuivel zijn hard gedaald, maar dit effect lijkt tijdelijk te zijn. Het melkaanbod in Noorwest-Europa is ruimer dan vorig jaar en de vraag naar vloeibare zuivel staat op een laag pitje. Ook lopen de voorraden hoger op. Dat laatste is van impact op de boterprijs, die flink lager is dan een week geleden. Room is nog goedkoper dan boter, een situatie die niet vaak voortkomt. Het is logisch om te verwachten dat er de komende weken een opwaartse correctie komt van de vloeibare zuivelprijzen.