De tarweprijs is voor het eerste in lange tijd weer gestegen. Nu de deadline voor de verlenging van de graandeal dichterbij komt, groeit de onrust op de markt. De suikerprijs daalde mede dankzij gunstige oogstcijfers uit Brazilië. Waar de Europese Brood Prijs Index (BPI) in maart verder stijgt, zit er voor de Nederlandse broodprijs een kink in de kabel.
Op 18 mei komt de huidige versie van de graandeal ten einde als niet wordt voldaan aan de Russische eisen. De prijs begon te stijgen na de vermeende droneaanval op het Kremlin. De oorlog in Oekraïne was op dat moment nauwelijks meer doorberekend in de tarweprijs, maar die droneaanval schudde de markt wakker. Wie er achter de aanval zit. is een vraagteken. Dat Oekraïne dat is, lijkt alleen Rusland te geloven.
De gesprekken tussen Rusland en de andere partijen die betrokken zijn bij de graandeal zijn inmiddels in volle gang. Rusland heeft een lange lijst met eisen. Zo wil het land toegang tot het internationale betalingssysteem, toegang tot verzekeringen en goedkopere vrachttarieven. Het land is vooralsnog niet erg tevreden over hoe deze kwesties worden opgelost. Voor het betalingsverkeer geldt dat de Turkse staatsbank Ziraat als tussenpersoon wil optreden, maar daarvoor is toestemming nodig van de Verenigde Staten en de Verenigde Naties.
Het tempo van de graanverschepingen uit Oekraïne ligt nu ook lager om te voorkomen dat veel schepen vast te komen te liggen als de deal niet verlengd wordt. Rusland wil voorlopig blijven praten, maar heeft al eerder aangegeven de stekker eruit te trekken als er op 18 mei geen akkoord is.
De tarweprijs op de Matif is afgelopen week met 2,79% gestegen naar €239,25 per ton.
Suiker
De suikerprijzen op de ICE-beurs in Londen zijn afgelopen week gedaald. Dit komt met name door het nieuws van enkele weken geleden dat de Braziliaanse suikeroogst 4,7% hoger ligt voor het seizoen 2023/24. De op een na hoogste oogst ooit. Een scherp stijgende olieprijs vrijdag zorgde ervoor dat de suikerprijs weer wat herstel toonde. Een hogere olieprijs maakt de inzet van suikerriet voor de productie van ethanol aantrekkelijker. Ook de Braziliaanse reaal steeg in waarde afgelopen week waardoor de suikerexport uit Brazilië minder aantrekkelijk wordt.
In Europa valt de suikerproductie tegen. Hierdoor moet er meer geïmporteerd worden en zijn de gestegen suikerprijzen op de wereldmarkt ook hier voelbaar. Geschat wordt dat Europa dit seizoen ruim 2 miljoen ton suiker meer moet importeren. Ook de komende jaren lijkt het nodig te zijn om meer te importeren, gezien het krimpende bietenareaal en de droogte. Dat bietenareaal is opnieuw enkele procenten gedaald. Dat zorgt onder de streep voor een lagere suikerproductie. Het relatief natte en koude voorjaar helpt niet.
Zuivel
De boter- en roomprijzen zijn de afgelopen week gestegen. Het is mede door stakingen in de zuivelsector onrustig op de markt. Spotmelk daalde juist in prijs doordat handelshuizen hun best moesten doen om kopers te vinden voor de ruime volumes.
De roomprijs stijgt door het warme weer in Europa, waardoor de vraag vanuit het verssegment aantrekt. Ook het toeristenseizoen in Zuid-Europa komt op gang. Bovendien is room relatief goedkoop vergeleken met boter, wat koopjesjagers aanmoedigt.
De Europese Brood Prijs Index (BPI), het mandje waarin de Europese Commissie de ontwikkelingen van de consumentenprijs voor brood in de lidstaten berekend, is in maart verder gestegen tot 142,68 punten. Dat is een stijging van een 0,5% ten opzichte van februari. Deze toename van de broodprijzen in de EU ligt niet aan Nederland. In ons land daalde de BPI namelijk in maart voor het eerst in bijna anderhalf jaar tijd. De BPI voor Nederland komt in maart uit op 132,63 punten, een daling van 0,33% ten opzichte van februari. Een bescheiden daling, maar wel de eerst sinds november 2021.