De prijzen van tarwe, suiker, koffie bewegen om uiteenlopende redenen omhoog. De gemene deler op de grondstoffenmarkt is de onzekere situatie omtrent corona in China. Dit drukt bijvoorbeeld de palmolieprijs. Als we kijken naar energie dan daalt aardgas, maar trekt de olieprijs wel aan.
De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.
Tarwe
De tarweprijs op zowel de Matif als CBoT is vrijdag hoger gesloten. Analisten focusten op lagere oogsten in de VS door droogte. De oogst in de Plains is volgens het USDA de laagste sinds 1957. De totale wintertarweproductie is echter iets hoger dan vorig jaar.
Soja
De sojabonenkoers is vrijdag gedaald. Het USDA verwacht dat de oogst dit seizoen flink hoger uitvalt dan een jaar geleden. Waarbij de eindvoorraad 215 miljoen bushels hoger is dan verwacht.
Suiker
De suikerprijzen zijn vrijdag gestegen, vooral dankzij een sterkere real, die het hoogste punt in drie weken bereikte. Ook steeg de prijs door zorgen dat veranderende weerpatronen de suikerproductie kunnen schaden. De kans op El Niño wordt geschat op 94%. De hevige regen die dit weerfenomeen veroorzaakt, kan de suikerproductie negatief beïnvloeden.
Koffiebonen
De arabicaprijzen zijn vrijdag licht gedaald, robusta zat in de lift. De arabicaprijs stond onder druk door een sterke dollar vrijdag en zorgen dat de vraag naar koffie daalt. Robusta stijgt dankzij lagere voorraden uit Vietnam.
Palmolie
De palmolieprijs is vrijdag gestegen. Er was wat short covering in aanloop naar het weekend en de publicatie van de exportdata voor de eerste twee weken van mei komende week.
Aardgas
De Europese-gasprijs is vrijdag wederom gedaald. De energieprijzen blijven voorlopig laag, zo is de verwachting, doordat de voorraden met gemiddeld 60% goed zijn gevuld.
Brent-olie
De Brent-olieprijs is vrijdag gedaald. Angst voor een recessie en tegenvallende economische groei in China drukken de vraagvooruitzichten lager.
Euro/dollar
De euro/dollarprijs is vrijdag gedaald naar het laagste punt in een maand. De sterke dollar woog op de euro. Die munteenheid verloor ook waarde door zorgen dat de economie van de eurozone afbrokkelt als de ECB de rente blijft verhogen.