De tarweprijs op de Matif is de afgelopen week hard gedaald. Een van de belangrijkste redenen hiervoor was de verlenging van de Zwarte Zee-deal halverwege de week. Ook de suikerprijs daalde, zij het iets lichter.
In Chicago bereikte de tarweprijs vandaag $6 per bushel, het laagste punt in meer dan twee jaar tijd. De verwachtingen dat de wereldwijde graanvoorraden ruim zullen zijn en de verlenging van de graandeal hebben een neerwaartse invloed op de prijs. Zelfs zorgen over de Amerikaanse wintertarwe kunnen de spreekwoordelijke pret niet drukken.
Rusland is volgens de laatste berichten van plan om jaarlijks gemiddeld 130 miljoen ton granen te oogsten, daarvan wordt 55 miljoen ton geëxporteerd volgens de Russische staatssecretaris van Landbouw, Oksana Lut. Zij meldde ook dat Rusland erin geslaagd is om meer graan te exporteren, ondanks het feit dat meer landen geen Russische graan meer willen vanwege het conflict in Oekraïne.
De internationale graanraad voorspelde vorige week dat de wereldwijde tarweproductie iets lager uitvalt en daalt van 787 miljoen ton naar 783 miljoen ton.
De graandeal die de export van onder meer tarwe via de Zwarte Zee vanuit Oekraïne mogelijk moet maken, is afgelopen woensdag met zestig dagen verlengd. Als deel van het akkoord hebben drie nieuwe schepen toestemming om graan te vervoeren over de Zwarte Zee. Rusland had gedreigd het akkoord op te zeggen als er niet werd voldaan aan de eisen van het land om obstakels voor zijn granen- en meststoffenexport op te heffen. Het Kremlin is naar eigen zeggen akkoord gegaan met de verlenging omdat het hoop putte uit de voortang van de gesprekken, maar dat het gewenste resultaat nog niet bereikt is.
El Niño
De suikerprijs is de afgelopen week gedaald, maar zorgen over El Niño stuwden de prijs. De droogte die het weerfenomeen kan veroorzaken kan zorgen voor een lagere suikerproductie. In India begint over een maand het moessonseizoen. Het land voorspelde een normaal regenseizoen, maar vanwege een vrij grote kans op El Niño kan het regenseizoen alsnog relatief droog zijn.
In Brazilië verwachten handelaren dat de suikeroogst in een hoger tempo gaat verlopen. Weersvoorspeller Maxar verwacht dat het de komende tijd droog is in het land wat de oogst moet bevorderen. ING meldt in een rapport dat China, een van de grootste suikerconsumenten ter wereld, 1 miljoen ton suiker uit de eigen voorraden gaat vrijgeven vanwege de hoge prijzen wereldwijd. De Filipijnen willen zo'n 150.000 ton suiker gaan importeren vanwege de lagere eigen productie.
Vloeibare zuivel stijgt in prijs
De melkaanvoer zit op de seizoenspiek en toch stijgt de prijs van vloeibare zuivel, waaronder room. Dat is met recht opvallend te noemen. De room bereikte afgelopen week het hoogste niveau sinds eind december. De grondstof neemt meer afstand van de boterprijs, die weliswaar ook in waarde stijgt maar minder hard.
Beperkte beschikbaarheid maakt room duurder, dat is opvallend gezien de seizoenspiek. Wat zeker is, is dat room lange tijd ondergewaardeerd was ten opzichte van boter en die onbalans lijkt zich sneller dan verwacht te herstellen. Of die opwaartse lijn zich ook gaat doortrekken, is koffiedik kijken.