De opleving van de tarweprijzen was van korte duur. Soja steeg wel in prijs, maar een goede oogst en beperkte vraag vanuit China hield die stijging klein. De koffie wordt door krappere voorraden en hoge vraag ten slotte duurder. Dit is de Markt Starter van donderdag 25 mei 2023.
De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.
Tarwe
De tarweprijzen zijn woensdag gedaald na een korte opleving op dinsdag, de koers op de CBoT is zelfs weer terug op het oude niveau. Een gebrek aan vraag naar Amerikaanse tarwe zorgde ervoor dat de prijzen daalden. Volgens handelaren ontbreken factoren die de prijs opstuwen.
Soja
Het contract sojabonen op de CBoT is woensdag licht hoger gesloten. Goede oogsten in Brazilië en een lauwwarme Chinese vraag beperken de koersstijging. En zorgden gedurende dag voor nog wat aankopen van goedkopere contracten.
Suiker
De suikerprijzen zijn woensdag gedaald. Een sterke dollar en droog weer in Brazilië wat de oogst bevordert zorgen voor de lage prijzen. Tot eind mei wordt er weinig regen verwacht in Brazilië, waar ook met de verwerking van de suikerriet goede voortgang wordt gemaakt.
Koffiebonen
De koffieprijzen zijn woensdag gestegen. Arabica vindt steun bij krappere voorraden in de ICE-magazijnen. Robusta is door de lage prijs alsmaar gewilder geworden bij koffieblenders. Een sterke dollar hield de koersstijgingen enigszins binnen de perken.
Palmolie
De palmoliekoers sloot woensdag hoger. Dankzij een zwakke Maleisische ringgit en een stijgende ruwe olieprijs werd palmolie aantrekkelijker voor kopers.
Aardgas
De Europese gasprijs is wederom gedaald. Lage vraag vanuit Azië, flink lager verbruik, goed gevulde gasvoorraden en meer hernieuwbare energie zijn allemaal factoren die er aan bijdragen dat de prijs steeds meer richting het oude normaal kruipt.
Brent-olie
De Brent-olieprijzen zijn woensdag gestegen, door krappere voorraden en verbeterde vraagvooruitzichten. Zo waarschuwde de Saudische minister van Energie dat short-sellers moesten oppassen voor de gevolgen, waardoor er gespeculeerd werd dat OPEC+ weleens de productie kan verlagen. Ook kromp de Amerikaanse ruwe olievoorraad vorige week onverwacht.
Euro/dollar
De euro/dollarkoers is woensdag gedaald. Een sterke dollar drukte de euro lager. Tevens woog tegenvallend economisch nieuws op de munt. Zo daalde de Duitse IFO bedrijfsklimaatindex voor mei harder dan verwacht. Verlies werd beperkt door uitspraken van Bundesbankpresident Joachim Nagel dat meerdere renteverhogingen nodig zijn.