Shutterstock

Analyse grondstoffen

Geen pijl te trekken op de suikermarkt

20 Juni 2023 - Jesse Torringa

De Braziliaanse suikerrietoogst blijft verbazen met goede oogstcijfers maar laat zich niet gelden op de suikernoteringen. Integendeel zelfs, de suikernoteringen stegen namelijk na eerdere verliezen vorige week. Czarnikow benadrukt nog eens dat we ook in 2023/24 met een negatieve suikerbalans te maken hebben.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Er is geen pijl op te trekken wat de suikermarkt doet, zo blijkt wel weer. Zowel de suikernotering in New York als in London stegen de afgelopen week weer. Weerfenomeen El Niño neemt de overhand op de termijnmarkten en verdrukt daarmee de vlot en goed verlopende suikerrietoogst in Brazilië. Czarnikow, een van 's werelds grootste suikerhandelsbedrijven, meldde afgelopen weekeinde in een rapport dat de suikerproductie in Brazilië in lijn is met hun eerdere voorspelling. Deze voorspelling was bovengemiddeld, naar verwachting is het de op één na grootste suikerproductie van het land.

In het rapport stelt het bedrijf dat de prognose onveranderd blijft en de suikerproductie uitkomt op 37,7 miljoen ton. Daarnaast staat de suikermix, de verhouding tussen de productie van suiker en ethanol, op 46,9%. Dat is het hoogste niveau in zeventien jaar tijd en voorgaande jaren lag het op gemiddeld op 42% tot 43%. In andere woorden: er wordt dus minder rietsuiker omgezet naar ethanol.

Gestegen consumptie
Het andere nieuws dat Czarnikow bracht is wel terug te zien op de termijnmarkt. Het bedrijf maakt meerdere keren per jaar een prognose over de wereldwijde suikerconsumptie en productie en stelt in het nieuwe rapport dat het wereldwijde suikertekort in 2023/24 oploopt tot 300.000 ton. In de nieuwe prognose wordt vooral rekening gehouden met de wereldwijde suikerconsumptie die is gestegen met 2,4 miljoen naar 179,5 miljoen ton suiker. Opvallend is dat zij ook de suikerproductie lieten stijgen met 400.000 ton suiker. Zij schrijven dit toe aan verschillende kleinere landen waar meer ingezet wordt op de bieten- en suikerrietteelt. Daarnaast produceert China naar verwachting meer, aldus Czarnikow.

In Europa deed de suikerproductie afgelopen seizoen 2022/23 een forse stap terug tot 15 miljoen ton. Droogte en hitte zorgden voor lagere opbrengsten in de suikerbietenteelt en resulteerde in minder grondstof voor de productie van suiker. Ook dit jaar gaat het niet zonder horten en stoten. Het zaaien is in West-Europa later en ook droogte en hitte laten zich in sommige gebieden gelden. De gewasmonitoringsdienst van de Europese Commissie zegt in een maandelijkse analyse dat zij de bietenopbrengsten 1% lager inschatten dan het vijfjarig gemiddelde in Europa.

Krappere voorraden en zorgen beschikbaarheid
Dat suiker zo aan de prijs is, komt door de wereldwijde krappe voorraden en de beschikbaarheid. Onder andere de bevestiging van El Niño maakt deze zorgen er niet minder om. Zowel de ruwe suikernotering in New York als de witte suikernotering in London zijn sinds vorige week daardoor weer gestegen. De termijnmarkt in New York noteert dinsdagmiddag (20 juni) $26,25 per pond, slechts 1$ onder de hoogste prijs die in april werd behaald op de Amerikaanse termijnmarkt. Vergeleken met een week eerder is de notering ruim 4% gestegen. Het witte suikercontract op de termijnmarkt in London staat weer op $700 per ton dinsdagmiddag, een stijging van ruim 3% vergeleken met vorige week.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden