Ondanks het naderende einde van de granendeal zorgt dat door de goede tarweoogst nog niet voor onrust. Op de sojamarkt besloten handelaren hun winst te pakken en de suikerprijs daalde ondanks droogte in Thailand.
De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.
Tarwe
De tarweprijs op de Matif en CBoT is gedaald. Droogte in de VS raakt de harde wintertarwe, maar de oogstvooruitzichten voor zachte wintertarwe zijn goed en kunnen bijdragen aan een verdere wereldwijd hoge tarweoogst.
Soja
De sojabonenkoers op de CBoT is lager gesloten. Handelaren pakten hun winst nadat het USDA onverwacht de schattingen van de inzaai verlaagde en recente regenval mogelijk het gewas heeft geholpen in de groei.
Suiker
De suikerprijs is gedaald. Een zwakke Braziliaanse real moedigt de suikerexport aan en stuwt zo de suikerprijs omlaag. Op de achtergrond speelt de droogte in Thailand nog steeds een rol voor de suikerproductie in dat land.
Koffiebonen
De arabicaprijs is gestegen, de roubstaprijs daalde. Een zwakke dollar moedigde short covering aan. De oogst in Brazilië verloopt nog altijd in hoog tempo.
Palmolie
De palmoliekoers is gedaald. De verwachting is nu dat de productie in juni lager is uitgevallen en de export in juli stijgt.
Aardgas
De TTF gasprijs is na een aantal dagen ups en downs voor de tweede dag op rij lager gesloten. Daarmee lijkt de rust weer wat teruggekeerd op de gasmarkt.
Brent-olie
De Brent-olieprijs is licht gedaald. Ondanks lagere olieproductie in Saoedi-Arabië en Kazachstan en lagere export uit Rusland bewoog de koers toch lager. Investeerders zijn nog steeds op hun hoede voor een mogelijke recessie.
Euro/dollar
De euro/dollarkoers is gestegen. De Duitse fabrieksbestellingen in mei groeiden het hardst in bijna drie jaar tijd en meer dan verwacht.