De suikerprijzen in Europa stijgen komend jaar nog verder zo is de verwachting. De beschikbaarheid van de zoetstof blijft onder druk staan om verschillende redenen. Ook de huidige hittegolven in Europa dragen daaraan bij.
De beschikbaarheid van suiker staat wereldwijd onder druk en dat lijkt komend jaar niet anders te zijn. De suikerproductie van afgelopen jaar in Europa ligt (nog) lager dan de eerder geraamd 15 miljoen ton, en komt uit op 14,6 miljoen ton in het nieuwste rapport van de Europese Commissie over de Europese suikermarkt. De oorzaak is de droogte en hitte van afgelopen zomer waardoor de suikerbietenopbrengsten in bijna heel Europa tegenvielen. De productie is fors lager dan afgelopen seizoenen toen er tussen de 16,5 en 21 miljoen ton suiker werd geproduceerd.
Ondanks een hogere suikerimport en lagere export, zijn de suikervoorraden behoorlijk geslonken in Europa. Dat samen met het huidige groeiseizoen dat tot nu toe niet vlekkeloos verloopt, drijft de prijzen voor komend seizoen verder op. Suikerbieten zijn gemiddeld een stuk later gezaaid en hebben ook dit jaar last van droogte en hoge temperaturen, zoals nu in verschillende delen van Europa.
Prijzen gaan over de kop
Met deze huidige marktsituatie wordt er onderhandeld over de suikercontracten voor seizoen 2023/24 dat in oktober van start gaat. De bedragen liggen behoorlijk hoger, zo meldt persbureau Bloomberg. De genoemde prijzen zijn soms meer dan €1.000 per ton. Daarmee zijn de prijzen bijna verdubbeld ten opzichte van afgelopen seizoen. Op de spotmarkt stond de gemiddelde suikerprijs in Europa in de maand mei op €812 per ton. Een deel van de contracten valt echter ook onder langetermijncontracten, waarmee bedrijven beschermd zijn tegen plotselinge grote prijsstijgingen zoals afgelopen jaar. Echter zullen afnemers ook om tafel moeten over nieuwe toekomstige prijzen.
Notering Londen daalt weer
De ontwikkelingen in Europa hebben ook invloed op de termijnmarkt in Londen. Deze markt is sinds begin juli weer stijgende en doorbrak afgelopen vrijdag 14 juli zelfs weer de grens van $700 per ton. Echter begon de termijnmarkt in Londen afgelopen maandag weer in het rood, waardoor de markt dinsdagmiddag (18 juli) op het moment van schrijven op $667 per ton staat. De prijsdaling komt voornamelijk doordat de ruwe olieprijs fors daalde afgelopen maandag. Ook de termijnmarkt in New York daalde licht vanwege de correlatie met ruwe olie. Het ruwe suikercontract in New York staat op omgerekend $525 per ton.