Shutterstock

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Bakkerijgrondstoffen slaan andere richting op

24 Juli 2023 - Max van der Heijden

De tarweprijs schoot de afgelopen week omhoog, nadat de markt in de afgelopen weken in het teken stond van stabiliteit. Ook suiker werd duurder door ongunstige weersomstandigheden in Europa en de rest van de wereld. Op de zuivelmarkt is het rustig.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarweprijs is de afgelopen week omhoog geschoten. Nadat de graandeal een week geleden ten einde kwam keken handelaren nog even de kat uit de boom. Totdat Rusland aankondigde dat het schepen met als bestemming of vertrekpunt een Oekraïense Zwarte Zeehaven zou aanzien als militair transport en zou bombarderen en het land bombardementen uitvoerde op Odessa en de havens daar in de buurt. Die maken het transport over de Zwarte Zee riskanter en verzekeringen voor die schepen duurder. 

En dus zoeken Oekraïne en de VN samen naar alternatieve exportroutes, waarbij een binnenlandse route via het oosten van Europa het meest voor de hand ligt. Het nadeel daarvan is dat buurlanden als Hongarije, Roemenië, Bulgarije, Slowakije en Polen niet staan te springen. Die landen hebben bedwongen dat de import van tarwe, maïs, koolzaad en zonnebloempitten uit Oekraïne tot 15 september aan strenge regels is gebonden. De landen willen niet dat de instroom van deze grondstoffen de lokale markt verstoort. Daarom mag het wel binnenkomen, maar moet het snel worden uitgevoerd en mag het niet blijven hangen. 

Waar Oekraïne voor de oorlog nog enkele honderdduizenden tonnen graan per maand exporteerde via Oost-Europa en de Donau, is dat inmiddels opgelopen tot meer dan 2 miljoen ton. Dit zou nog kunnen groeien naar 3 miljoen ton. Graanhandelaren denken dat het potentieel voor nog hogere prijzen beperkt is. De grote kopers zijn inmiddels goed bevoorraad voor de nabije toekomst. Bovendien besloten handelaren vrijdag ook hun winst te pakken waarmee het erop lijkt dat dat de rust weer is teruggekeerd. Bovendien zijn de vooruitzichten voor het weer in de VS goed en lijkt ook Frankrijk op een goede oogst af te stevenen. Daarmee lijkt te stemming op de granenmarkt volgens analisten niet onterecht maar misschien wel overdreven. 

Suiker
De suikerprijs is de afgelopen week scherp gestegen en de verwachting is dat de stijging van de Europese suikerprijs voorlopig nog niet voorbij is. De beschikbaarheid staat wereldwijd onder druk en dat lijkt door El Niño voorlopig niet te veranderen. Bovendien staat ook de Europese productie onder druk. De suikerproductie van het afgelopen jaar ligt nog lager dan de verwachte 15 miljoen ton en komt uit op 14,6 miljoen ton. Oorzaak hiervoor is de droge en hete zomer vorig jaar, waardoor de suikerbietenoogst in bijna heel Europa tegenviel. Ook dit jaar zijn door droogte de bieten een stuk later ingezaaid en hebben ze ook weer last van lagere temperaturen. 

Buiten Europa staat de suiker er niet veel beter op en hoewel het droge weer in Brazilië goed nieuws is voor de oogst, maken handelaren zich vooral zorgen over de droogte in Thailand, wat de groei niet ten goede komt. Bovendien zorgt een hogere olieprijs ook voor meer vraag naar suikerriet, dat een grondstof is voor ethanol. 

Ten slotte hangt El Niño als een donkere wolk boven de suikermarkt. Het weerfenomeen heeft over het algemeen een negatieve impact op de suikerproductie, waardoor de prijzen mogelijk nog verder kunnen stijgen

Zuivel
het is vakantietijd op de zuivelmarkt en de prijzen dalen opnieuw, maar minder hard dan vorige week. Want hoewel de roomnotering daalt, zit de boterprijs juist in de lift. Daarmee lijkt het sentiment op de botermarkt iets gedraaid. Hoe lang dit gaat duren is echter lastig te zeggen. Marktpartijen zien hier en daar een stijgende vraag en een bepaalde stabilisering van de markt. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden