Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Cacaoprijs in New York op hoogste punt in 12 jaar

24 Juli 2023 - Max van der Heijden

De cacaokoers is de afgelopen week gestegen. De prijs van de koers in New York bereikte woensdag het hoogste punt in twaalf jaar tijd.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vooruitzichten van wereldwijde krappe voorraden stuwen de cacaoprijs omhoog. Tussen 1 oktober en 7 juli daalde de verkoop van cacaotermijncontracten met 13,3%. Voor het seizoen 2023/24 worden er door de Ivoriaanse cacao-autoriteit ook geen termijncontracten meer verkocht. 

Ook het weer in West-Afrika werkt niet mee. Recent is er veel regen gevallen in de regio, waardoor de zwarte peulziekte zich sneller kan verspreiden. De ziekte kan zorgen voor lagere gewaskwaliteit en lagere oogsten. Ivoriaanse boeren stuurden tussen 1 oktober en 16 juli 2,6% minder cacao naar de havens van het land. 

Lagere vraag
De hoge prijzen beginnen ook hun impact te hebben op de vraag, die af lijkt te nemen. In de Verenigde Staten daalde de hoeveelheid verwerkte cacao met 12% in het tweede kwartaal, het laagste voor die periode van het jaar in vijftien jaar tijd. In Azië daalden de cacaomalingen in het tweede kwartaal met 6,5%.

De cacaoprijs is tussen 17 en 21 juli met 2,5% gestegen naar £2.577 per ton. In New York groeide de prijs met 1,67% naar $3415 per ton. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden