Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Gewasziekte zorgt voor lagere cacaopbrengst

31 Juli 2023 - Max van der Heijden

De cacaoprijs is de afgelopen week gestegen. Krappe voorraden en tegenvallende oogsten blijven de prijs hoger stuwen. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vrijdag werd bekend dat de Nigeriaanse cacao-export in juni 8,5% lager lag dan een jaar geleden. Het land is de vijfde grootste cacaoproducent ter wereld. De prijzen van cacao zitten in de lift door een wereldwijde krapte. Die wordt veroorzaakt door zware regen in West-Afrika die de verspreiding van de Zwarte Peulziekte versneld. De ziekte zorgt ervoor dat de cacaopeulen zwart worden en rotten. Hierdoor daalt de opbrengst en de kwaliteit van cacao en zullen er voor het derde jaar op rij tekorten op de cacaomarkt zijn.

Boeren in Ivoorkust stuurden tussen 1 oktober en 23 juli 4,2% minder cacao naar de havens. De ICE-cacaovoorraden bereikten bovendien het laagste punt in 3,5 maanden tijd op vrijdag.

Dure chocolade
De cacaporijs steeg de afgelopen week met ongeveer 4,1% naar £2.688 per ton en bereikte daarmee het hoogste punt in ongeveer twee weken tijd. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden