Een Oekraïense droneaanval op een Russische exporthub zet de grondstoffenmarkt op scherp. De stijgende tarweprijs stuwt de sojaprijs mee omhoog en onrust in het Zwarte Zeegebied heeft een weerslag op andere grondstoffen. Dit is de Markt Starter van 07 augustus 2023
De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.
Tarwe
De tarweprijzen op de Matif en CBoT zijn eind vorige week opgelopen. De prijs steeg na een Oekraïense droneaanval op een Russische exporthub in de Zwarte Zee. India overweegt importtarieven op tarwe op te heffen, waardoor bij de marktvorsers de zorgen over het wereldwijde tarwetekort oplopen.
Soja
De sojabonenkoers sloot hoger. De koers staat op scherp door de onrust in het Zwarte Zee-gebied. De prijs zit ook in de lift door de sterkere markt voor ruwe en plantaardige olie.
Suiker
De suikerprijs is vrijdag gedaald. Uitspraken van de Indiase regering dat het voldoende suiker in voorraad heeft, resulteert er in dat de geruchten over eventuele exportverboden verstommen.
Koffiebonen
De koffieprijzen beginnen deze week met de dalende lijn van afgelopen vrijdag. Een zwakke Braziliaanse real zorgde voor meer export. Droogte in Brazilië versnelde de koffieoogst in het land, waardoor de voorraad groeit.
Palmolie
De palmoliekoers is hoger gesloten, maar vooruitzichten van hogere producties en voorraden wegen zwaar op de prijs.
Aardgas
De Europese gasprijs is gedaald. De Europese gasvoorraden zitten inmiddels goed vol en de gasvraag vanuit consumenten lijkt lager te liggen dan vorig jaar.
Brent-olie
De Brent-olieprijs is vrijdag opgelopen. Saoedi-Arabië en Rusland houden de olieproductie langer laag. Eerst leek de verlenging maar een maand te zijn, maar Saoedi-Arabië sluit niet uit dat de productieverlaging ook nog na september een feit is.
Euro/dollar
De euro/dollarkoers is gestegen. Een zwakke dollar zorgde voor shortcovering in de euro. Euro/dollar vond ook steun nadat de Duitse fabrieksbestellingen in juni onverwacht het meest groeiden in drie jaar tijd.