Het einde van de graandeal heeft vooralsnog niet gezorgd voor een hogere tarweprijs. De afgelopen week daalde die zelfs. Suiker werd wel duurder, met name door een hogere olieprijs en een sterkere Braziliaanse real. Op de zuivelmarkt wordt het aanbod krapper.
De tarweprijzen zijn de afgelopen week gedaald. Afgezien van vrijdag toen een Oekraïense droneaanval de onrust op de tarwemarkt aanwakkerde, daalden de prijzen de hele week. Goed nieuws was dat Oekraïne vrijdag de prognose voor de graanopbrengst verhoogde naar 76,8 miljoen ton. Dat is 7,8 miljoen ton meer dan in de vorige voorspelling en 3 miljoen ton meer dan vorig seizoen. De hogere opbrengst is te danken aan het gunstige weer tijdens het groeiseizoen. Het areaal is namelijk kleiner. Dat is meteen de reden dat deze prognose met argusogen bekeken moet worden. Een recordopbrengst per hectare gezien alle problemen op het gebied van financiën, personeel en logistiek lijkt niet realistisch, zo waarschuwen verschillende partijen.
De dalende tarweprijs heeft als gevolg dat ook de fysieke markt aantrekt. Algerije, Tunesië en Egypte sloegen afgelopen week hun slag. De prijzen die zij betaalden liggen in lijn met wat er betaald werd toen de graandeal nog in werking was. Daarmee lijkt het effect van de graandeal nog gering te zijn. Rusland lijkt open te staan voor een hervatting van de graandeal. Dat meldden verschillende persbureaus afgelopen week. Daarvoor moet wel aan de Russische voorwaarden worden voldaan.
Suiker
Suiker werd de afgelopen week duurder. Dat komt onder meer door een stijging van de ruwe olieprijs. Hierdoor wordt suikerriet aantrekkelijker voor de productie van ethanol. Een andere factor is het nieuws dat India de prognose voor de suikerproductie verlaagde met 3,4%.
In Thailand stuwt droogte de koers hoger. Het regent minder in het land en de start van El Niño kan voor nog meer droogte zorgen, waardoor de prijs verder stijgt. De laatste belangrijke factor is de stijging van de Braziliaanse real. Een hogere real maakt het minder aantrekkelijk om suiker te exporteren. Daardoor stijgt de prijs, ondanks een goede oogst in Brazilië.
Zuivel
Boter werd de afgelopen week iets duurder, room iets goedkoper. Het voorheen zo ruime melkaanbod wordt merkbaar krapper. Hierdoor komt er wel weer meer verwerkingscapaciteit beschikbaar. De verwachting is dat room in het najaar duurder wordt dan boter, waar ruime voorraden van zijn. Wel moet de markt dan de historische trend volgen waarbij de vloeibare zuivelprijzen in het najaar stijgen.