Shutterstock

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Prijs hoger, lager en stabiel in bakkerijgrondstoffen

14 Augustus 2023 - Max van der Heijden

De tarwekoers op de Matif is de afgelopen week gedaald, maar de suikerprijzen zitten in de lift door krapte. Op de zuivelmarkt is het tot slot nog komkommertijd, laat ons wekelijkse overzicht van de marktontwikkelingen in de bakkerijgrondstoffen zien. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwemarkt is nog steeds zoekende. Een koersbepalende factor op de markt lijkt afwezig te zijn. Wel zijn er in Europa problemen met de kwaliteit van de tarwe. Grote teeltregio's in Duitsland en Frankrijk kampen met problemen, na het natte weer van de afgelopen periode. Afgelopen vrijdag verscheen het nieuwe Wasde-rapport, waaruit naar voren kwam dat het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) de verwachte tarweproductie in China, Spanje, Litouwen en Roemenië heeft verlaagd. De productie in Oekraïne en Kazachstan valt hoger uit. Ondanks de hogere export blijft de export op 10,5 miljoen ton staan. Vanwege het einde van de graandeal is transport over de Zwarte zee lastiger geworden

Het ministerie verwacht dat de wereldwijde tarweconsumptie daalt, vooral door lager verbruik in onder meer diervoeders in de EU en minder afname door in China. Ook is de verwachting dat de internationale tarwehandel uitkomt op 209,4 miljoen ton, een daling van 2,2 miljoen ton. Dit valt toe te schrijven aan een lagere export door de Verenigde Staten en Canada. Centraal staat ook nog steeds de Zwarte Zee. Sinds het einde van de graandeal wordt transport via die zee alsmaar duurder en onveiliger. Reden voor Oekraïne om vorige week een 'humanitaire corridor' aan te kondigen. Het land lijkt een veilige route door de Zwarte Zee door te willen drukken, na het klappen van de graandeal. Een officiële corridor is het echter niet en het is maar de vraag of rederijen en verzekeraars het risico willen nemen. 

Russisch tarwe stijgt in prijs ondanks de problemen op de Zwarte Zee. Hierdoor gaan er geruchten dat Rusland de minimale exportprijs wil verhogen. Deze gaat naar $260 per ton voor directe private transacties en $270 per ton voor inschrijven op tenders. Eind vorige week werd de markt opgeschrikt door een brand in een graanterminal in het Franse La Rochelle, maar de schade lijkt uiteindelijk mee te vallen. 

Krapte en tekorten
De suikerprijs tikte vrijdag het hoogste punt in een week tijd aan. De Internationale Suiker Organisatie (ISO) kwam daarvoor met de verwachting dat de wereldwijde suikerproductie in het seizoen 2023/24 daalt en er sprake gaat zijn van tekorten op de wereldwijde suikermarkt. Waar er in 2022/23 nog sprake was van een overschot van 852.000 ton, is dat een jaar later een tekort van 2,12 miljoen ton. Suikertrader Czarnikow verwacht dat de Thaise productie in het seizoen 2023/24 zo'n 31% lager uitvalt door nadelige weersomstandigheden. Tot dusver is het in Thailand abnormaal droog en weerfenomeen El Niño dat de komende periode versterken. 

Zomertijd
Het is rustig op de zuivelmarkt, waar weinig handel is. De komende weken worden er nieuwe Duitse contracten afgesloten. De verwachting is dat dit veel effect gaat hebben op de markt. Vooralsnog lijkt het dus vakantiestilte voor de handelsstemming wordt aangewakkerd. De botermarkt lijkt deze week iets te herstellen, maar volgens diverse marktpartijen is dit vooral te danken aan transacties tussen handelaren onderling. Veel echte vraag lijkt er nog niet te zijn en ook het aanbod is meer dan voldoende. De roomprijs daalde wel hard. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden