Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Topoogst Brazilië brengt suikermarkt niet uit balans

15 Augustus 2023 - Jesse Torringa

Al wekenlang draait de Braziliaanse suikerrietoogst als een zonnetje. Afgelopen maand is zelfs wederom een productierecord gebroken. Deze topoogst is echter niet terug te vinden in de stemming op de internationale suikermarkt, die met een verwacht tekort aan suiker onder spanning blijft staan.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De recentste cijfers liegen er niet om: volgens de Braziliaanse branchevereniging UNICA is in de laatste twee weken van juli 52,96 miljoen ton suikerriet geplet. Daarmee overtreft het volume de al zeer optimistische verwachtingen. Vergeleken met andere jaren werd er niet eerder in dat tijdbestek zo'n groot volume verwerkt. De suikerproductie steeg met 11,3% tot 3,68 miljoen ton. De komende weken lijkt er echter wel een vuiltje aan de lucht te zijn in de oogst, maar de verwachte regen is waarschijnlijk van korte duur. Het zet de oogstsnelheid waarschijnlijk op een lager pitje, maar het kan de kwaliteit wel ten goede komen zodra het weer droog is.

In totaal is er sinds april in Brazilië - toen de suikerrietoogst begon bij 's werelds grootste suikerexporteur – al 19,2 miljoen ton suiker geproduceerd. Daarmee laat het andere jaren behoorlijk achter zich, zoals afgelopen seizoen toen de productie op 16 miljoen ton stond. Daarnaast schaadt de hoge suikerproductie ook de ethanolproductie niet, integendeel zelfs. Ook de ethanolproductie is toegenomen en steeg de laatste weken van juli tot een recordhoogte van 2,46 miljoen liter. Het seizoentotaal ligt met 14,4 miljoen liter ook hoger dan de laatste jaren, zo blijkt uit het maandelijkse rapport van de Rabobank over de Braziliaanse suikerrietoogst. Er wordt dus niet minder ethanol geproduceerd om meer suiker te verkrijgen uit suikerriet te verkrijgen.

Evenwicht door El Niño
Toch is het bijzonder dat het nieuws uit Brazilië de zorgen over de beschikbaarheid van suiker in de wereld nauwelijks tot niet doet afnemen. De internationale suikernoteringen in zowel London als New York laten geen duidelijke dalingen zien de afgelopen weken en zodra dat gebeurt, is een stijging binnen korte tijd het gevolg. El Niño is daarvan de grootste reden. De zorgen over het weerfenomeen blijven toenemen en wegen zwaar op de lange termijn. Het Amerikaanse weerinstituut NOAA stelde afgelopen week hun prognose bij en gaf aan dat El Niño vrijwel zeker is (95%) vanaf december 2023. Het betekent dat landen als India en Thailand, ook grote spelers op de suikermarkt, kunnen rekenen op droge periodes met kleinere suikerrietoogsten tot gevolg. Het moessonseizoen dat bezig is, verliep in het begin ook relatief droog, maar zorgde de afgelopen weken wel voor veel regen in meerdere belangrijke suikerriet producerende regio's.

De ruwe olieprijs had sinds half juli ook een prijsopdrijvend effect op de suikernotering, doordat olie fors en snel steeg. Sinds vorige week is de olieprijs weer dalende, waardoor ruwe olie de suikerprijs niet meer opwaarts stimuleert. Bij een hogere olieprijs wordt vaak meer suikerriet gebruikt om ethanol te produceren in plaats van suiker. Daardoor neemt het volume suiker iets af, wat tot een prijsondersteunend effect kan leiden bij suiker.

Witte suiker stijgt
De suikernoteringen bewogen de afgelopen week overwegend omhoog. De witte suikernotering in London steeg van gemiddeld $680 naar $698 per ton vorige week en stond ook gisteren (maandag 14 augustus) en op het moment van schrijven (dinsdagmiddag 15 augustus) op datzelfde getal. $700 lijkt de grens te zijn en zodra dit wordt bereikt, is een duidelijke prijsdaling zichtbaar. Dit was de afgelopen maand al meerdere keren duidelijk zichtbaar. De ruwe suikernotering in New York (ICE) steeg afgelopen week ook licht, maar daalde afgelopen maandag weer tot $530 per ton. Op het moment van schrijven staat de ruwe suikernotering op omgerekend $531 per ton.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden