Het ruime Russische aanbod houdt de tarweprijzen laag, groeiend Braziliaans suikeraanbod zorgt voor lagere suikerprijzen en de arabicakoffie wordt alsmaar goedkoper dankzij een goede oogst.
De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.
Tarwe
Tarweprijzen op de Matif en CBoT zijn gedaald. De tarweprijs daalde door lage vraag naar Amerikaanse tarwe en de verwachting dat Rusland veel tarwe gaat verschepen. India is in gesprek met Rusland om tarwe in te kopen, dat meldt Reuters.
Soja
Het sojabonencontract voor september was vlak donderdag. Er zijn echter zorgen dat het warme en droge weer in de VS schadelijk is voor het gewas, waarvan de veldopbrengsten sowieso al onder druk stonden.
Suiker
De suikerprijzen zijn donderdag gedaald. Signalen dat de suikerproductie in Brazilië groeit, duwt de koers lager. CONAB verhoogde de hoogst schatting met 2,1 miljoen ton naar 40,9 miljoen ton.
Koffiebonen
De arabicakoers is gedaald. Robustakoffie zit in de lift. Gunstig weer in Brazilië zet de koffieprijzen onder druk. Krappe robustavoorraden houden de koers van die koffiesoort echter hoog.
Palmolie
De Maleisische palmolieprijs is donderdag gestegen door een zwakkere Maleisische ringgit en een sterkere export biedt steun aan de palmolie.
Aardgas
De TTF-gasprijs is gedaald. Handelaren houden de mogelijkheden van een staking bij Australische LNG-faciliteiten nog steeds in de gaten. De Europese gasvoorraden zijn goed gevuld en dat houdt de prijzen relatief laag.
Brent-olie
De Brent-olieprijs is gestegen. Investeerders zijn op hun hoede voor krapte op de oliemarkt nadat Saoedi-Arabië en Rusland hun productieverlagingen verlengden. De zwakke Chinese economie beperkt een koers stijging echter.
Euro/dollar
De euro/dollarkoers is gedaald en bereikte het laagste punt in 6 weken tijd. Een stijging van de rendementen op de tienjarige Treasury Notes naar het hoogste punt in meer dan negen maanden was gunstig voor de dollar.