Gratis graan voor iedereen in Afrika dat was de boodschap van Poetin. De hittegolf in de VS lijkt korter duren dan verwacht en dat is goed nieuws voor de sojateelt. Droogte in Brazilië is goed nieuws voor de koffie- en suikerteelt.
De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.
Tarwe
De koers van tarwe op zowel de Matif in Parijs als de CBoT in Chicago zijn weer iets opgeveerd, maar blijven in de beperkte bandbreedte van de laatste dagen. De handel pendelt tussen de opbrengstverwachtingen, exportcijfers en de onrust in het Zwarte Zee-gebied.
Soja
Ook de koers van sojabonen steeg op de CBoT licht. Weliswaar waren de eerste resultaten van de oogst in de Verenigde Staten beter dan verwacht, maar toch blijven er zorgen over de conditie van het gewas door ongunstige weersomstandigheden.
Suiker
De koersen in zowel New York als landen stegen na het nieuws dat India de export van suiker gaat verbieden. Ook de koers van de Braziliaanse real ten opzichte van de dollar was bullish voor de suikerprijzen. Een sterkere real ontmoedigt de suikerexport.
Koffiebonen
De koersen van de koffiebonen herstelden zich woensdag en gingen omhoog door de berichten die doorsijpelen over de steeds krapper wordende voorraad aan koffiebonen. Zo komt de Robusta-voorraad die door de ICE wordt gecontroleerd uit op het laagste niveau in zeven jaar, terwijl de Arabica-voorraad is aanbeland op het laagste punt in negen maanden. Ook de sterkere Braziliaanse real doet net als bij suiker een duit in het zakje.
Palmolie
De markt van palmolie beweegt mee op die van aardolie en andere eetbare oliën, zo valt te lezen in onze analyse van woensdag. Maleisië heeft aangekondigd de exportbelasting voor ruwe palmolie voor september te handhaven op 8%.
Aardgas
Na de flinke stijging van de koers op de Nederlandse TTF volgde woensdag een correctie met een prijsdaling van bijna 15% tot €36,55 per kuub. Daarmee belandt de gasprijs weer op het niveau van afgelopen vrijdag. Blikvanger blijft het mogelijk stokken van de productie van LNG in Australië door stakingen.
Brent-olie
De notering van ruwe olie is gedaald onder invloed van magere economische cijfers uit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Een lagere economische groei, wordt door de markt vertaald in een lagere vraag naar energie en dus olie.
Euro/dollar
De koers van euro/dollar bleef redelijk stabiel in de €1,08 hangen, maar zakte uiteindelijk naar het laagste punt in twee maanden. De zwakke economische cijfers van met name Duitsland drukten de euro de afgelopen dagen omlaag. Vanaf vandaag kijken de valutatraders naar het zogeheten Jackson Hole symposium in de Verenigde Staten, waar alle voorzitters van de belangrijke centrale banken in de wereld bij elkaar komen.