Shutterstock

Analyse grondstoffen

Vraag op cacaomarkt neemt eindelijk af

28 Augustus 2023 - Matthijs Bremer

De cacaomarkt blijft in de ban van de schaarste. Afgelopen week bleek de schade in 's werelds op een na grootste producent Ghana hoger uit te vallen. Langzaam maar zeker lijken de prijzen ten kosten te gaan van de vraag.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Cacaomarkt blijft duidelijk in de ban van de West-Afrikaanse misoogsten. Door mesttekorten en gewasziektes valt de Cacaoproductie bij 's werelds grootste producenten Ghana en Ivoorkust een stuk lager uit. Vorige week bleek al dat telers in Ghana hun contracten niet na konden komen. Vorige week werd de schade nog op zo'n 40.000 ton geschat, maar inmiddels heeft de Ghanese vereniging van cacaotelers deze schatting naar 44.000 ton bijgesteld.

Ook in Ivoorkust valt de oogst een stuk lager uit. De huidige raming ligt maar liefst 20% lager dan in 2022. Ook hier neemt de schade toe. In totaal valt de uitvoer volgens de data van ICE dit oogstseizoen 2,9% lager uit dan in 2022. Belangrijk is wel om in het oog te houden dat het de export de laatste maanden in rap tempo afneemt. Naast de grote producenten heeft ook de cacaosector van Nigeria het moeilijk. In dat land is met een teruggang van 8,5% flink gedaald.

Vraag begint te dalen
Tot vorige week werd de vraag door analisten als sterk beschreven. Door nieuwe cijfers van de Amerikaanse organisatie voor snoepfabrikanten (NCA) lijkt het sentiment echter om te slaan. De organisatie stelt vast dat vergeleken met een jaar geleden zo'n 8% minder Cacao wordt verwerkt. De volumes daalden van 347.207 ton naar 319.289 ton. Op de Aziatische markt wordt een min van 1% gerapporteerd. De volumes namen af van 673.517 ton naar 666.811 ton.

De angst voor vraaguitval lijkt inmiddels ook op markt in te dalen. De markt merkt deze tekorten direct. De grote Amerikaanse Chocolademakers Hersey en Mondelez geven aan dat het uitdagend wordt om de hogere kosten aan de klant door te berekenen, aangezien de Amerikaanse consument hun uitgaven door de inflatie goed afweegt.

Uit data van Nielsen blijkt dat de Europese prijs van chocolade de laatste twee jaar met 13% is gestegen. In de Verenigde Staten gingen de prijzen van Chocolade zelfs met 20% omhoog. Volgens de Amerikaanse Chocoladereuzen zet die stijging nog wel even voort. De bedrijven schatten namelijk in dat de prijsstijging wel eens tot 30% zou kunnen oplopen. 

Hogere notering
De moeizame oogst is ondanks de vraaguitval nog altijd in de koersen van de ICE terug te lezen. Op maandag 21 augustus werd Cacao voor £2.697 per ton verhandeld. Volgens de laatste slotkoers sloot de markt vrijdag 25 augustus op £2.782.

{{dataviewSnapshot(52_1693215945)}}

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden