De grondstofmarkten geven wisselende signalen af. Energie en valuta zijn in de ban van de economische ontwikkelingen. In de agrarische grondstoffen en de softs is het weer wat de trend bepaalt.
De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.
Tarwe
De tarwenoteringen in zowel Parijs als Chicago stonden wat onder druk. Volgende week staat er een top tussen de Russische president Poetin en de Turkse president Erdogan op het programma. Dat vooruitzicht en het gegeven dat op de Zwarte Zee alweer een paar dagen geen incidenten zijn geweest, brengt een zekere rust op de markt. Al met al weinig prikkels om de markt in beroering te brengen.
Soja
De weerpremie werd afgelopen handelssessie verder opgebouwd na toch wat tegenvallende resultaten in de Crop Tour. Dat is nog wat versterkt door de Amerikaanse meteorologen, die de kans hoger inschatten dat het warme droge weer terugkeert. Technisch analisten waarschuwen dat de markt wel richting overbought gaat.
Suiker
De suikermarkt klom verder op en is zowel in Londen als New York op het hoogst punt in twee maanden gesloten. In India is te weinig regen gevallen voor het suikerriet en dat heeft impact op de potentiële opbrengst. Gisteren werd ook bekend dat de rietopbrengsten in midden-zuid in Brazilië wat lager uitkomt dan vorig seizoen.
Koffie
De koersen van koffie gaven een wat wisselend beeld. De oogst van Arabica in Brazilië komt boven die van vorig seizoen uit volgens de laatste prognose. Dat drukte op de prijs. Tekenen dat de out-of-home consumptie groeit, gaf de koffiemarkt steun.
{{dataviewSnapshot(40_1693289101)}}
Palmolie
Palmolie liet gisten een kleine neerwaartse correctie zien. Dat hangt volgens sommige experts deels samen met een wat rustigere aardoliemarkt.
Aardgas
De Nederlandse TTF, de Europese benchmark voor aardgas, maakte gisteren een stapje omhoog. De aanvoer van voldoende gas blijft het grote pijnpunt in de markt. Door geplande onderhoudswerkzaamheden zakte de aanvoer vanuit het Noorse Troll gasveld naar het laagste punt in een jaar.
Brent-olie
Brent ruwe olie maakte een pas op de plaats. Handelaren zijn vooral nieuwsgierig naar economisch nieuws uit China en de VS. Verder leggen de productiebeperkingen van Saoedi-Arabië en Rusland tot op zekere hoogte een bodem in de oliemarkt.
Euro/dollar
De euro/dollar bleef gisteren net onder de $1,08 hangen. De voorzitter van de Fed hintte op verdere renteverhogingen. De VS lijkt daarmee het agressieve rentebeleid niet los te laten. In de EU is dat wel anders. De Europese economie vertoont de nodige haarscheurtjes en dat kan betekenen dat de ECB zich genoodzaakt ziet om een pauze voor een eventuele verdere verhoging van de rente in te lassen.