Shutterstock

Analyse grondstoffen

Thailand ziet sombere suikerrietoogst tegemoet

12 September 2023 - Jesse Torringa

De suikerkoersen lijken te zijn bijgekomen na de eerdere prijsstijging als gevolg van de zorgen over een tegenvallende suikerproductie en lage voorraden. Nieuwe schattingen over de productie uit Thailand benadrukken dat nog maar eens. In Europa is dat niet anders en kampt het ook met hoge suikerprijzen door een tekort, hoewel de Franse suikerproducent Saint Louis Sucre de Franse boeren oproept voor komend seizoen niet meer suikerbieten dan nu te produceren.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In Europa zijn de suikerprijzen vergeleken met juni 2022 met maar liefst 80% gestegen tot gemiddeld €817 per ton, als gevolg van het suikertekort en de opgelopen mondiale prijzen. De Europese productie is de laatste jaren geslonken door zowel een lager suikerbietenareaal als tegenvallende opbrengsten waarin het jaar 2022 het dieptepunt was. Nu de suikerprijzen fors zijn gestegen, trekt logischerwijs de belangstelling van de Europese boer weer aan om meer suikerbieten te gaan produceren vanwege het hogere saldo dat zij vangen. De Franse suikerproducent Saint Louis Sucre heeft echter gevraagd om de bietenproductie niet verhogen.

Suikeroverschot
Het Franse bedrijf, eigendom van het Duitse Südzucker en de grootste suikerraffinaderij van Europa, vraagt bovenstaande om een forse, snelle prijsdaling volgend seizoen te voorkomen. Dat meldt persbureau Reuters. De suikerproducent geeft aan dat de oorlog in Oekraïne heeft geleid tot een zeer grote import van suiker in Europa en zij vrezen dat dit in de toekomst tot een overschot kan leiden. Iets vergelijkbaars gebeurde in 2017 nadat de Europese Unie de productiequota had opgeheven. Toen zorgde dat voor een vrije val van de suikerprijzen. De Oekraïense suikerexport naar Europa ligt tussen oktober 2022 en 1 augustus op bijna 400.000 ton. Ter vergelijking: het jaar daarvoor was dat slechts 25.000 ton suiker.

De suikervoorraden in Oekraïne zijn groot, vertelt de voorzitter van de Franse suikerbietenunie CGB tegen Reuters. Samen met een stijging van het Europese suikerbietenareaal kan dat leiden tot een overschot van suiker de komende jaren dat de EU-markt kan ontwrichten.

Sombere rietoogst Thailand
Niet enkel in India maar ook in Thailand hakt een drogere periode dan normaal er flink in bij de suikerrietopbrengsten. In een rapport van suikerhandelaar Czarnikow dat afgelopen maandag verscheen, wordt de Thaise suikerrietoogst van 2023/24 op slechts 66,5 miljoen ton geschat. Een seizoen geleden was dat zelfs nog 90 miljoen ton. Daarmee laat weerfenomeen El Niño zich duidelijk zien.

In het land zal tegen het einde van 2023 begonnen worden met het vermalen van suikerriet. Enkel hevige, langdurige regenbuien kunnen de vooruitzichten nog wat verbeteren, hoewel een groot deel van de achterstand niet meer te herstellen valt, aldus het rapport van Czarnikow. Zij voorspellen dat met deze huidige schatting slechts 1,7 miljoen ton suiker wordt geëxporteerd, meerdere miljoenen minder dan voorgaande seizoenen. Dat terwijl Thailand te boek staat als een relatief grote suikerexporteur in de wereld.

Suikernoteringen
Het nieuws uit Thailand was afgelopen maandag zichtbaar op de suikernoteringen, die sloten in het groen. Het witte suikercontract in Londen noteert inmiddels ruim $730 per ton op het moment van schrijven (dinsdagmiddag 12 september). Daarmee bevindt de prijs zich op het hoogste punt in twaalf jaar tijd. De koers daalde de afgelopen dagen soms maar steeg vervolgens net zo snel weer terug tot het huidige prijsniveau van rond de $730. Signalen dat er een aanhoudende prijsdaling aankomt ligt niet voor de hand volgens verschillende analisten. Ook het ruwe suikercontract in New York liet afgelopen week ongeveer hetzelfde beeld zien wat betreft prijsverloop en staat nu op omgerekend $582 per ton.

Olieprijs geeft het volgende zetje
Niet enkel de zorgen over de sterke vraag en beperkt aanbod drijven de suikerprijzen de afgelopen weken op, maar ook de recente stijging van de ruwe olieprijs. Inmiddels staat Brent-olie op het hoogste punt in bijna tien maanden, op ruim $90 per vat. Een stijging van de ruwe olieprijzen zorgt ervoor dat ze meer ethanol bijmengen met brandstof wat resulteert in een grotere vraag en mogelijke prijsstijging naar ethanol. Hierdoor zijn suikerfabrieken geneigd meer suikerriet te vermalen voor ethanol in plaats van suiker. Zeker in landen als Brazilië wordt er veel ethanol bijgemengd en ook in India zijn de doelstellingen wat betreft ethanolproductie en -voorraden dit seizoen verhoogd. Ethanol heeft als product het voordeel dat de betaling vlotter verloopt en het vaak in eigen land blijft als je het vergelijkt met het relatief dure, lange transport van suiker overzee.     

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden