Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Brussel maakt geen vuist in ruzie over graanimport

21 September 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Het gesteggel tussen Polen en Oekraïne over de graanhandel is nog niet over. Beide landen willen niet naar elkaar toe bewegen. Roemenië, dat ook nog weleens de kont tegen de krib wil gooien, stelt zich tot nu toe een stuk constructiever op. En de EU-bestuurders in Brussel? Die staan erbij en kijken ernaar.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract voor tarwe op de Matif pluste gisteren €1,25 en sloot daarmee op €238,50 per ton. Op de CBoT sloten de granen ook in het groen. Tarwe steeg met 0,8% naar $5.88¾ per bushel. Maïs zat met 1,3% nog iets steviger in de lift en sloot op $4.82¼ per bushel. Soja bleef wat achter en pluste 0,3% naar $13.20 per bushel.

De kou tussen Polen en Oekraïne is bepaald nog niet uit de lucht. Na het opheffen van de importbeperkingen door Brussel kwamen Polen, Hongarije en Slowakije met eigen maatregelen om een overvloed van goedkoop graan uit Oekraïne te voorkomen. Oekraïne stapte daarop naar de Wereldhandelsorganisatie (WTO) waarop de Poolse president duidelijk maakte daar niet van onder de indruk te zijn. De Oekraïense president Volodimir Zelenski gooide gisteren tijdens een vergadering van de VN nog wat extra olie op het vuur door te spreken van 'politiek theater' rondom de graanexport dat Rusland in de kaart speelt. Dit tot irritatie van Polen dat de Oekraïense ambassadeur op het matje roept. Niet veel later liet de Poolse premier Mateusz Morawiecki via Polsat News weten dat Polen stopt met de levering van wapens aan Oekraïne. "We zijn gestopt met de wapenleveranties aan Oekraïne omdat we nu onszelf aan het bewapen zijn met de meest moderne apparatuur."

Verkiezingsthema
Nu wordt de soep meestal niet zo heet gegeten als die wordt opgediend maar de oplettende lezer zal misschien opvallen dat Brussel nauwelijks in het verhaal voorkomt. Dat is toch wel pijnlijk voor de Europese Unie, die zich graag als blok presenteert dat achter Oekraïne staat. Als dat de belangen van individuele lidstaten schaadt dan blijkt er van de Europese solidariteit niet veel meer over te blijven. Brussel heeft in de praktijk niet veel instrumenten daar wat tegenin te brengen. Overigens speelt natuurlijk ook mee dat er in Polen binnenkort verkiezingen zijn. De achterban van de regerende rechts-conservatieve partij PiS zit vooral op het platteland en mede daarom wordt er van de graanhandel een thema gemaakt in de verkiezingsstrijd.

Overigens is het niet alleen maar kommer en kwel. Roemenië en Oekraïne werken samen aan een plan om de graantransporten in goede banen te leiden. Roemenië behoort ook tot de vijf landen die voor importbeperkingen waren. Het land werkt nu echter aan een systeem met vergunningen om te voorkomen dat goedkoop Oekraïens graan in Roemenië blijft hangen en de lokale boeren uit de markt werkt. Roemenië is door de ligging aan de Donau misschien wel de belangrijkste exportroute voor Oekraïne.

Tender
De Egyptische staatinkoper Gasc heeft gisteren 120.000 ton tarwe uit Roemenië vastgelegd in een tender voor $256 per ton FOB (geleverd in de haven). Russische handelaren hebben ingeschreven op de tender, maar die zaten allemaal op $280 per ton FOB. Hoogste inschrijver was Oekraïne dat 60.000 ton aanbood voor $280 per ton.

Geopolitieke spanningen blijven niet beperkt tussen de EU en Oekraïne op het moment. De relatie tussen Canada en India is ook behoorlijk verslechterd. De reden is de moord op een sikh-separatistenleider in Canada. Canada verdenkt India hierbij betrokken te zijn. Na het uitwijzen van diplomaten over en weer zijn sommige analisten bezorgd over eventuele handelsbeperkingen. Met name met de export van kali zou Canada India kunnen raken.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden