Amerikaanse granenprijzen staan onder druk door de sterke dollar. De Braziliaanse suikeroogst zit in de lift en voorspelde regen in dat land is goed nieuws voor de koffieoogst.
De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.
Tarwe
De tarweprijs op de Matif is vrijdag gedaald, op de CBoT steeg de prijs. Koopjesjagers zorgden voor een hogere koers in Chicago. De sterke dollar voorkomt een verdere prijsstijging en maakt Amerikaanse tarwe minder competitief.
Soja
De sojabonenkoers op de CBoT is gestegen. De sterke dollar beperkt de prijsstijging en ruime Zuid-Amerikaanse oogsten houden de prijs ook relatief laag.
Suiker
De suikerprijs was vrijdag nagenoeg vlak, de prijs steeg licht in New York en daalde licht in Londen. De prijs in New York vond steun bij het nieuws dat de kans op Indiase suikerexport klein is. In Londen daalde de prijs door nieuws dat de Braziliaanse suikeroogst 19,8% hoger ligt dan een seizoen geleden.
Koffiebonen
De koffieprijzen zijn gedaald. Voorspelde regen in Brazilië heeft zorgen over de droogte weggenomen.
Palmolie
De Maleisische palmolieprijs is vrijdag gedaald. Lage prijzen van rivaliserende oliën en zorgen over groeiende voorraden houden de prijs van de olie laag.
Aardgas
De Europese gasprijs is vrijdag gestegen. De koers steeg vorige week door voorrraad zorgen na een staking in Australië, die inmiddels opgelost is, ook gaat een deel van het Noorse onderhoud tot in oktober door. De markt blijft gevoelig voor schommelingen ondanks de ruime Europese voorraden.
Brent-olie
De Brent-olieprijs daalde vrijdag. Onzekerheid in China en een mogelijke renteverhoging in de VS zorgden voor een prijsdaling. Wel zijn de olievoorraden in verhouding met de vraag nog altijd krap.
Euro/dollar
De euro/dollarkoers is vrijdag gedaald en bereikte het laagste punt in zes maanden tijd. Dit nadat de inkoopmanagersindex onverwacht daalde en ECB-hoofdeconoom Philip Lane meldde dat de economie in de eurozone dit jaar vrij gematigd blijft.