Shutterstock

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Room trekt de aandacht bij bakkerijgrondstoffen

2 Oktober 2023 - Max van der Heijden

De tarweprijs op de Matif is de afgelopen week gedaald. Suiker werd daarentegen duurder. En de markt voor vloeibare zuivel is volledig oververhit. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs voor room is de afgelopen week namelijk omhoog geschoten. Het is de vraag of de boterprijs nu ook omhoog gaat of de hoge prijzen voor room en andere vloeibare zuivel weer omlaag corrigeren als de beschikbaarheid op de spotmarkt toeneemt. Room steeg naar €6.600 per ton. Een prijs die niet meer werd bereikt sinds november vorig jaar.

De vloeibare markt stijgt doordat de seizoensmatige aanvoer van melk op een dieptepunt zit, ook blijft de vraag beter dan verwacht. Met name uit Zuid-Europa is er meer vraag. De snel stijgende roomprijzen maken ook boter duurder, maar die kan het tempo niet bijbenen. De verwachting van insiders is dat de roomprijzen binnenkort weer afkoelen.  

Suiker
Ook de suikerprijzen stegen afgelopen week. De markt klom omhoog door vooruitzichten dat de voorraad in India en Thailand zal dalen door El Niño-gerelateerde weerseffecten. 

In Brazilië kan de oogst van suikerriet vertraging oplopen door de regen die voor deze week is voorspeld. De suikerproductie in de VS ligt lager en zal voor meer krapte in dat land zorgen. Volgens handelaren is de markt sowieso krap in aanloop naar de start van het seizoen 2023/24.

China gaat meer van de suikervoorraad veilen om de binnenlandse prijs en voorraad stabiel te houden. Tot slot is de Nederlandse suikerbietenverwerking dit jaar haperend begonnen, het suikergehalte in de bieten is bovendien ook lager.

Tarwe
Op de tarwemarkt speelt Rusland nog steeds een hoofdrol. Het land wil graag minimumprijzen vragen zo lijkt het, maar achter de schermen blijkt er altijd wel iets te regelen. Dat blijkt uit de publicatie van een Egyptische graantender. Waar Oekraïne en Europa prijzen verlangen van $239 per ton tot $260 per ton, houdt Rusland vast aan $270 per ton. uiteindelijk werd de tarwe gekocht voor $255 per ton uit Roemenië van Cargill en Viterra en uit Bulgarije van Buildcom. De Russische prijs was bijzonder hoog, maar het nieuws dat beide landen op regeringsniveau over de levering van graan onderhandelen, werpt een ander licht op de zaak. De markt vraagt zich af wat er allemaal achter de schermen gebeurt en tegen welke prijzen. 

De Oekraïense graanoogst komt dit jaar uit op 57 miljoen ton. De oogst is hoger dan verwacht aan het begin van het jaar. Voor de komende oogst is 23% van het verwachte areaal wintertarwe ingezaaid. Door de droogte is de start matig. Ook werkt het land nog steeds aan de humanitaire corridor, maar dit wordt door de VN niet als een echt alternatief voor de graandeal gezien. Daarvoor zijn de risico's die verbonden zijn aan het alternatief te hoog. 

De gesprekken tussen Polen en Oekraïne over de graanimport liepen vorige week op schema. De Poolse minister van Landbouw Robert Telus is in gesprek met Litouwen over het doorvoeren van Oekraïense tarwe naar de oostzeehavens. De pogingen van Oekraïne om de export via de Zwarte Zee op peil te krijgen, liep vorige week nog niet op rolletjes.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden