Shutterstock

Analyse grondstoffen

Europa verwacht kleine toename in suikerproductie

10 Oktober 2023 - Jesse Torringa

De suikerproductie in Europa ligt onder een vergrootglas na een jaar met een lagere productie en een bijna verdubbelde suikerprijs. Ook het komende productieseizoen wordt een tekort verwacht, hoewel de vooruitzichten zijn verbeterd. Op de suikertermijnmarkt is sprake van een rollercoaster.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na een seizoen met een groot importvolume aan suiker moet er ook het komende seizoen nog relatief veel suiker geïmporteerd worden door Europa. Wel is het ruim 1 miljoen ton minder dan het afgelopen jaar, blijkt uit een herziening van de verwachte suikerproductie van de Europese Commissie (EC). In totaal verwacht de EC nu een productie van 15,6 miljoen ton, 100.000 ton meer dan de eerste schatting afgelopen zomer. Daarnaast ligt de productie 7% hoger dan het afgelopen seizoen.

De stijging vergeleken met vorig jaar is het gevolg van een optelsom van meerdere positieve factoren, zoals een groter areaal suikerbieten en hogere opbrengsten in verschillende landen. Dat blijkt uit het op maandag verschenen rapport van de EC over het korte termijnvooruitzicht van de Europese landbouwmarkt.  

Door de toename in productie verwacht de EC dat de export van suiker het komende seizoen weer wat kan toenemen tot 750.000 ton, een stijging van 40% vergeleken met afgelopen seizoen. Ook zal er minder geïmporteerd worden. Met 1,9 miljoen ton is dat 20% lager, maar nog wel altijd boven het langjarig gemiddelde. Daarmee moet er relatief veel suiker op de wereldmarkt aangekocht worden, dat net als in Europa ook behoorlijk in prijs is gestegen vergeleken met vorig jaar.

Rollercoaster op de termijnmarkten
Op de termijnmarkten zijn de suikerprijzen na een flinke dip in de afgelopen weken weer in rap tempo opgelopen. Met name het ruwe suikercontract in New York is weer fors gestegen, terwijl het witte suikercontract in Londen wat achterblijft. Reden voor de stijgende termijnmarkt is dat er zorgen zijn over Brazilië, waar voor het eerst dit seizoen mogelijk vertraging wordt opgelopen door overvloedige neerslag. Tot op heden loopt de suikerproductie daar voortvarend en zijn de rietopbrengsten goed. Dat had de afgelopen weken juist een prijsdalend effect op de termijnmarkt doordat er mogelijk meer suiker voor de export was. Maar het weer kan daar dus verandering in brengen op zeer korte termijn. Daarnaast veerden de prijzen voor bio-ethanol in het land terug omhoog. Dat zet suikerrietverwerkers ertoe aan om meer suikerriet om te zetten naar bio-ethanol en minder naar suiker. Deze factoren zetten het aanbod van suiker wat onder druk op de korte termijn en zijn de voornaamste reden van het herstel dat de termijnmarkt laat zien van het afgelopen weekeinde tot nu.

Het witte suikercontract in Londen noteerde vorige week nog $690 per ton en staat op het moment van schrijven (dinsdagmiddag 10 oktober) op $715 per ton. Het ruwe suikercontract in New York steeg harder door de perikelen uit Brazilië en staat momenteel op omgerekend $590 per ton.

India verbiedt biologische suikerexport
Veel pijlen op de internationale suikermarkt zijn deze weken gericht op India. Wat gaat het Aziatische land doen wat betreft exportbeperkingen van suiker gezien de tegenvallende suikerrietopbrengsten? Voor biologische suiker is inmiddels een besluit genomen, zo schrijven verschillende persbureaus. De Indiase overheid heeft een onmiddellijk verbod ingesteld op de export van biologische suiker. Daarmee ligt het voor de hand dat de opbrengsten van biologische suikerriet behoorlijk tegenvallen. Eerder meldde de Indiase overheid al de opbrengsten van suikerriet af te wachten en daarop een besluit te nemen over mogelijke exportheffingen en beperkingen.

FAO-suikerprijsindex stijgt wederom verder
De gemiddelde suikerprijsindex van de voedsel- en landbouworganisatie van de verenigde naties (FAO) is in september met 14,5 punten gestegen tot een totaal van 162,7. De index, een maatstaf voor de maandelijkse internationale prijsverandering van suiker, steeg in totaal 8%. Daarmee staat de FAO-index van de zoetstof op het hoogste niveau sinds november 2010. De stijging komt vooral door de toenemende zorgen over het krappe mondiale aanbod in 2023 en 2024, legt de FAO uit in een korte toelichting. Voorspellingen over weerfenomeen El Niño in Azië en Zuid-Amerika dat mogelijk voor een lagere suikerproductie zorgen, spelen een grote rol in het aanbod op korte en lange termijn. Ook de hogere prijzen voor ruwe olie in de wereld droegen bij aan de stijging van de suikerprijzen in de wereldmarkt de afgelopen maand. Een stijging van de ruwe olieprijs beperkt het aanbod van suiker doordat er meer suikerriet omgezet wordt naar ethanol in plaats van suiker.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden