De granenmarkt heeft wat moeite met het kiezen van richting. In de VS loopt het zaaien van de wintertarwe volgens planning. Analisten kijken echter vooral uit naar het Wasde-rapport. Rusland blijft een moeilijk te duiden speler. De export lijkt wat af te zwakken maar Russische exporteurs kunnen wel weer een grote order uit Egypte opschrijven.
Het decembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €2,75 lager en sloot op €234,50 per ton. Op de CBoT deed tarwe met een flinke stap terug en sloot 2,4% lager op $5.58¼ per bushel. Ook maïs leverde wat in en sloot 0,5% lager op $4.86 per bushel. Soja zat in tegenstelling tot de granen in de plus en kwam 0,7% hoger uit op $12.72¾ per bushel.
De onrust in het Midden-Oosten leid tot nu toe niet tot paniekaankopen op de granenmarkt, kunnen we onderhand concluderen. Vooral op de Matif blijft de tarwekoers behoorlijk stabiel. Dat de gevolgen van de oorlog in Israël op wereldniveau volgens de markt waarschijnlijk mee gaan vallen, kunnen we misschien wel aflezen aan de ontwikkelingen in de ruwe olie. Brent bleef na de stijging van maandag hangen rond de $87 per vat. De vergelijking met de Jom Kipoer-oorlog wordt regelmatig gemaakt maar gaat vooralsnog voor de grondstoffenmarkt niet op. Westerse steun aan Israël zorgde er in 1973 voor dat Arabische landen de oliekraan dicht draaiden met de oliecrisis tot gevolg.
Zaaien tarwe op schema
De granenmarkt is meer in de ban van de rapporten van het USDA. Morgenavond Nederlandse tijd komt de oktober-editie van het Wasde uit en gisteren - een dag later dan normaal vanwege Columbusdag - kwam de wekelijkse update van het Crop Progress-rapport. De oogst van maïs en soja in de VS loopt behoorlijk voorspoedig. Van het areaal maïs is 34% geoogst tegen 31% in het vijfjarige gemiddelde. Het dorsen van soja loopt zelf nog iets verder voor, namelijk 43% geoogst dit seizoen om 37% gemiddeld in de afgelopen vijfjaar. In de stand van beide gewassen heeft het USDA kleine aanpassingen gedaan. Van de maïs krijgt 53% van het areaal de rating goed of excellent. Dat is gelijk aan vorige week. Soja is er iets op achteruit gegaan. Deze week krijgt 51% van het areaal de status goed of excellent tegen 52% vorige week. Het zaaien van wintertarwe loopt netjes volgens schema. 57% van het geplande areaal zit in de grond en dat is gelijk aan het vijfjarige gemiddelde. Van de reeds gezaaide tarwe staat 29% boven om 30% in het vijfjarige gemiddelde.
Egypte heeft Rusland nodig
De Egyptische staatsinkoper Gasc heeft volgens verschillende bronnen 480.000 ton Russische tarwe gekocht voor $265 per ton FOB (op het schip geleverd). Het betreft tarwe voor levering in de periode november en december. Egypte heeft meermaals aangegeven te zoeken naar verschillende leveranciers van graan. In de praktijk blijft Rusland echter een dominante positie houden. Marktbureau SovEcon verwacht dat Rusland in oktober tussen de 3,9 en 4,4 miljoen graan zal exporteren. Dat is minder dan de 4,5 miljoen ton in oktober 2022. Als de voorspelling klopt dan zou Rusland voor het eerst in maanden minder graan exporteren vergeleken met een jaar eerder.
De Oekraïense president Zelenski heeft gisteren voor het eerst sinds het uitbreken van de oorlog een bezoek gebracht aan Roemenië. Naast militaire steun stond ook de graanexport hoog op de agenda. "We moeten er alles aan doen om te voorkomen dat Rusland enig deel van de Zwarte Zee en het Donaugebied in een dode zone voor normale scheepvaart verandert", aldus Zelenski. Roemenië is een belangrijk doorvoerland voor graan uit Oekraïne. De Russische aanvallen op de Oekraïense havenfaciliteiten aan de Donau liggen tegen de Roemeense grens. Roemenië behoort overigens tot de vijf EU-lidstaten die kritisch zijn over de import van Oekraïens graan vanwege de gevolgen die dat heeft voor de eigen boeren.
Het Japanse meteorologische instituut schrijft vandaag dat de kans 90% is dat het weerfenomeen El Niño aanhoudt tijdens onze winter. In een El Niño-jaar is het in Australië, Brazilië en India gemiddeld genomen droger dan normaal, terwijl Argentinië en Oost-Afrika meer neerslag krijgen. Australië en Brazilië hebben zeer goede oogsten achter de rug. Droogte heeft vooral in Australië nu al gevolgen voor de komende graanoogst.