De Amerikaanse ruwe olievoorraad is onverwacht hard gegroeid. Rusland verkoopt iets minder dan een half miljoen ton tarwe aan Egypte en de sojaprijs is lager dankzij een goede oogst. Dit is de Markt Starter van 12 oktober 2023.
De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.
Tarwe
De tarweprijzen staan onder druk. Egypte kocht 480.000 ton Russische tarwe, wat nog maar eens duidelijk maakt hoe groot de Russische voorraden zijn. Oekraïne zet stappen om de export van de eigen tarwe te garanderen.
Soja
Ook de koers van sojabonen vertoont een dalende lijn. De sojabonen opbrengst in de VS lijkt goed, maar sterke exportcijfers uit de VS en Brazilië houdt een prijsdaling binnen de perken.
Suiker
De suikerprijzen zijn woensdag gedaald. De suikerproductie in het Centraal-Zuiden van Brazilië gedurende de tweede helft van september lag volgens unica maar liefst 98% hoger.
Koffiebonen
De koers van koffiebonen loopt op. De prijzen herstelden zich dankzij een sterker wordende Braziliaanse real, die het hoogste punt in anderhalve week bereikte.
Palmolie
De palmoliekoers is scherp gedaald. De prijs bereikte het laagste punt in 3,5 maand tijd door hoge voorraden. Ook concurrent zonnebloemolie trekt met een relatief lag koers palmolie met zich mee naar beneden.
Aardgas
De TTF-gasprijs is woensdag gedaald. Mogelijke stakingen in Australië en een gesloten gasleiding in Israël houden de prijzen hoog. Het scheelt daarom dat de Europese gasvoorraden goed zijn gevuld.
Brent-olie
De Brent-olieprijs is dalende. De Europese ruwe olievoorraad groeide met 12,94 miljoen vaten. Veel meer dan de verwachte 1,3 miljoen vaten. De koersstijging als gevolg van de oorlog tussen Hamas en Israël is zo goed als weg.
Euro/dollar
De euro/dollarkoers steeg woensdag licht en bereikte het hoogste punt in twee weken tijd. De zwakke dollar was goed nieuws voor de euro. Net als een stijging van de consumentenverwachtingen in augustus, zo maakt een rapport van de ECB duidelijk.