Vraag op de wereldmarkt geeft de granenmarkt steun. Uit China kwamen positieve berichten over de economische groei. Sommige speculanten denken dat India ook nog weleens aan de markt zou kunnen komen voor tarwe. In soja en maïs wordt de weerspremie voorzichtig verder opgebouwd.
Het decembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €4,50 hoger op €240,50 per ton. Op de CBoT zaten de graankoersen eveneens in de lift. Tarwe steeg op de beurs in Chicago met 1,7% naar $5.80¼ per bushel. Maïs pluste 0,6% naar $4.92 per bushel. Soja zat tussen maïs en tarwe in en sloot 1,1% hoger op $13.11 per bushel.
Gematigd positieve berichten over de Chinese economie vinden weerklank in de granenmarkt. In het derde kwartaal groeide de economie met 4,9% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerden en dat is boven de verwachting van 4,5% waar min of meer op gerekend werd. De Russische president Poetin is deze week op bezoek in China om de banden aan te halen. En niet zonder succes. De Russische graanexporteur EPT sleepte een overeenkomst binnen met het Chinese Chengtong. EPT zal de komende twaalf jaar 70 miljoen ton graan en oliehoudende zaden leveren aan Chengtong. Poetin beweert dat Rusland dat jaar 137 à 138 miljoen ton graan zal oogsten. Dat is boven de laatste voorspelling van het Russische ministerie van Landbouw dat rekende op een oogst van 135 miljoen ton.
De Oekraïense graanexport blijft moeizaam. Volgens de laatste cijfers van het Oekraïense ministerie van Landbouw die gisteren werden gepubliceerd heeft het land 7,8 miljoen ton graan uitgevoerd. Vorig jaar deze week stond de teller op 11,5 miljoen ton. In de export dit seizoen zit onder meer 4 miljoen ton tarwe, 3 miljoen ton maïs en 650.000 ton gerst.
Vraag uit India?
De tarwemarkt krijgt ook door de berichten uit India een zetje in de rug. India heeft een relatief kleine interventievoorraad en besloot de prijzen op de interne markt voor telers te verhogen in een poging een areaaluitbreiding te bewerkstelligen. Volgens sommige analisten was dat gisteren voor sommige speculanten een teken weer in te stappen in tarwe op de Matif. Zij gokken erop dat India nog weleens aan de markt zou kunnen komen voor tarwe uit Europa.
In soja en iets minder mate maïs wordt de weerspremie wat verder opgebouwd. Dat komt vooral door aanhoudend droog en warm weer in de voor de landbouw belangrijke staat Mato Grosso in Brazilië. Boeren stellen daardoor het zaaien van soja uit en het vergroot de kans dat percelen die wel gezaaid zijn overgezaaid zullen moeten worden omdat het gewas niet aan de gang wil. Later zaaien van soja betekent dat er ook later geoogst kan worden en daarom maken sommige analisten zich nu al zorgen over het tweede gewas maïs dat na soja komt in Brazilië.
Het mag ook weleens meezitten
In de VS werkt het weer voor de verandering eens heel behoorlijk mee. In het oosten van de cornbelt worden de komende dagen verspreide buien voorspeld, maar in het westen van de cornbelt wordt vast droog weer voorzien. De omstandigheden voor de oogst van maïs en soja zijn tot begin volgende week goed. Dorsen liep in het laatste Crop Progress-rapport voor op het meerjarig gemiddelde en naar het zich nu laat aanzien kan er de komende dagen wederom een flinke slag gemaakt worden.