Het nieuwe groeiseizoen voor de wintergranen is niet verkeerd van start gegaan en droog weer zorgt ervoor dat Oekraïense boeren vaart kunnen maken met de maïsoogst. Dat is in Zuid-Amerika, met aanvang voor de voorjaarswerkzaamheden, wel anders.
De granenmarkt vangt deze week grotendeels met rode cijfers aan. Op de Matif staat tarwe tijdens schrijven (voor sluiten van de markt) 1% in de min. Maïs op de CBoT staat net iets minder dan 1% in het rood en soja enkele tiende van procenten. De uitzondering op de mineurdag is tarwe, dat op de CBoT 1% in de plus staat.
De omstandigheden voor het zaaien van wintergewassen in de EU werkten tot nu toe redelijk goed mee. Dat schrijft althans het wetenschappelijk bureau van de Europese Commissie in de oktober-editie van het Mars-bulletin. Het zaaien is van onder meer koolzaad en wintertarwe is wel later aangevangen door de late oogst. De vroeg gezaaide gewassen zijn over het algemeen goed ontwikkeld, maar in een brede strook van Midden- tot Oost-Europa hebben de later gezaaide gewassen hinder van de droogte. Door de regen van de laatste dagen is dat beeld overigens wel wat verschoven.
Het Oekraïense ministerie van Landbouw raamt dat er tot 20 okt 39,2 miljoen graan is geoogst. De toename zit hem vooral bij maïs waarvan de oogst nu volop gaande is. Oekraïne heeft 9,3 miljoen ton maïs gedorst, tegen 2,7 miljoen ton vorige seizoen rond deze tijd. De tarweoogst valt met 22,3 miljoen ton 15% hoger uit vergeleken met vorig jaar en er is een kleine 5% meer gerst geoogst, namelijk 5,9 miljoen ton. Met de oogst van soja wordt ook vaart gemaakt door de Oekraïense boeren. Er is 4,2 miljoen ton binnen en dat is ruim het dubbele vergeleken met een jaar eerder. Van de bieten is 6 miljoen ton gerooid tegen 4,2 miljoen ton vorig seizoen. De export van granen uit Oekraïne loopt wel achter op vorig seizoen. Oekraïne heeft 4,1 miljoen ton tarwe uitgevoerd, ongeveer 7% minder dan vorig seizoen. Daarnaast is 656.000 ton gerst en 3,2 miljoen ton maïs uitgevoerd. Dat is respectievelijk 31% en 49% minder afgezet tegen vorige seizoen.
Droogte drijft de prijs op
De prijs voor soja op de binnenlandse markt in Brazilië zat de afgelopen dagen wat in de lift. Door een relatief lage waterstand van zijtakken van de Amazone wordt het transport bemoeilijkt. Verwerkers trekken wel aan het oliehoudende zaad op het moment. Vooral naar sojaschroot is relatief veel vraag volgens sommige bronnen. Extreem weer geeft de markt daarbij nog wat extra steun. In het zuiden van Brazilië loopt het zaaien van soja vertraging op door te veel regen, terwijl het in het westen en centrale deel te droog is. Extreem weer is ook in Argentinië een probleem. Bijna de helft van het tarweareaal krijgt de status slecht tot zeer slecht van de graanbeurs Buenos Aires. Rond deze tijd wordt ook de vroege maïs gezaaid in Argentinië. Volgens de graanbeurs van Rosario zaaien telers minder maïs vanwege de droogte. In plaats daarvan kiezen ze voor soja dat tot december gezaaid kan worden. De hoop is dat het voor die tijd nog een keertje regent.