Regen in zowel Noord- als Zuid-Amerika tempert de granenmarkt. In de VS heeft dat vooral betrekking op tarwe terwijl het in Zuid-Amerika vooral invloed heeft op soja. In Europa is het de export die meetelt voor spelers op de granenmarkt. Export uit de EU viel begin deze week tegen en daar komen nu berichten over Rusland bij. Dat past niet helemaal in de lijn der verwachting.
Het decembercontract tarwe op de Matif leverde gisteren €2,50 in en sloot op €232 per ton. Op de CBoT stonden de koersen eveneens onder druk. Tarwe was de grootste daler met een min van 2,1% om uit te komen op $5.68½ per bushel. Maïs sloot 0,8% lager op $4.80 per bushel. Soja liet het kleinste verlies zien en zakte met 0,5% naar $12.88¼ per bushel.
De weerpremie wordt afgebouwd in de graanhandel. De zuidelijke prairies hebben afgelopen dag een vlaag regen gehad met neerslaghoeveelheden oplopend tot 100 millimeter. Wintertarwe is in dit gebied onder droge omstandigheden gezaaid en was hard toe aan vocht. Boeren verder naar het noorden in de Corn Belt zijn de dans niet ontsprongen. Voor hen komt de regen minder gelegen. De oogst van maïs en soja is nog volop gaande, maar komt nu even stil te liggen. Positief bij effect van de regen in de VS is dat het waterniveau in de Mississippi stijgt. Door een lage waterstand kunnen binnenvaartschepen en duwbakken niet volledig beladen worden. Dat remt onder meer het transport van granen in de VS. Voorspelde regen voor Argentinië en Brazilië is de andere grote factor waardoor spelers in de graanhandel de weerpremie verder afbouwen.
Russische export hapert
In Europa zijn spelers op de markt vooral in de ban van de export. De uitvoer van tarwe uit de EU loopt tot dusver dit seizoen circa 22% achter op vorig seizoen, zo bleek uit de cijfers van begin deze week. Stevige concurrentie van tarwe uit het Zwarte-Zeegebied werd als belangrijke oorzaak daarvoor genoemd. Die verklaring strookt echter niet met de Russische exportprognose van SovEcon die gisteren uit kwam. SovEcon verwacht namelijk dat Rusland in oktober 1,6 miljoen ton tarwe zal exporteren. Dat zou de kleinste maandexport sinds juni zijn. De oorzaak is volgens het marktbureau de minimumprijs die het Kremlin heeft ingesteld op $270 per ton. De Russische tarwe is zo minder concurrerend op de wereldmarkt. In de tenders houden de Russische exporteurs zich overigens netjes aan de prijsvloer, maar enkele bronnen vermoeden dat er buiten zicht deals voor lagere prijzen worden gesloten. Het Russische Ministerie van Landbouw kwam met een nieuwe oogstprognose en schat de totale graanoogst op 140 miljoen ton. Daarvan is 93 miljoen ton tarwe. Ter vergelijking in de oktobereditie van het WASDE rekende het USDA nog met 85 miljoen ton.
Oekraïne exporteerde dit seizoen 8,56 miljoen ton graan, zo maakte het Oekraïense Ministerie van Landbouw bekend. De export is onderverdeeld in 4,28 miljoen ton tarwe, 3,49 miljoen ton maïs en 664.000 ton gerst. Het ministerie gaf geen vergelijking met vorige seizoen, maar vorige seizoen werd tot 28 oktober 4,70 miljoen ton tarwe, 6,60 miljoen ton maïs en 1,05 miljoen ton gerst uitgevoerd. In de eerste 24 dagen van oktober dit seizoen werd 1,81 miljoen ton graan uitgevoerd tegen 3,65 miljoen ton vorig seizoen in de eerste 27 dagen.