De granenmarkt blijft vooralsnog een aanbodgedreven markt. Beschikbaarheid van graan uit Oekraïne en een bearish rapport van het USDA versterkte dat gevoel gisteren nog eens. China probeert daarvan te profiteren en is vooral voor tarwe aan de markt. Dit jaar zou het land een nieuw importrecord kunnen neerzetten.
Het decembercontract voor tarwe op de Matif leverde gisteren €0,50 in en sloot op €231,75 per ton. Op de CBoT was de daling van tarwe met 1,7% naar $5.66 per bushel een stuk scherper dan in Parijs. Soja sloot afgelopen handelssessie 1,1% lager op $12.82¾ per bushel. In maïs bleef de daling wat meer beperkt namelijk tot 0,5% en kwam daarmee uit op $4.78¼ per bushel.
Oekraïne blijft moeite houden met de export van tarwe. Volgens de gisteren gepubliceerde cijfers van het Oekraïense ministerie van Landbouw is de export van tarwe in oktober bijna gehalveerd tot 2,15 miljoen ton. Vorig jaar stond de teller op 4,22 miljoen ton. Onduidelijk over de humanitaire corridor blijft nog wel boven de markt hangen. Volgens een topman van de Oekraïense spoorwegen is het goederenvervoer per trein naar de havens van Odessa met 50% toegenomen afgelopen week. Dat wordt door sommige analisten gezien als teken dat het vertrouwen in de veilige route over de Zwarte Zee groeit.
Goede start voor tarwe
Het USDA kwam gisteren met de wekelijkse update van het Crop Progress-rapport. De oogst van maïs en soja vordert gestaag. 71% van de maïs is gedorst tegen 66% in het vijfjarige gemiddelde en 85% van de soja is binnen vergeleken met 78% in het vijfjarige gemiddelde. Van het geplande areaal wintertarwe is 84% gezaaid volgens het USDA. Daarmee lopen de Amerikaanse boeren iets achter op vorig seizoen en op het vijfjarige gemiddelde die op respectievelijk 86% en 85% staan. Van de gezaaide tarwe staat 64% boven en dat is gelijk aan het vijfjarige gemiddelde. Dit groeiseizoen loopt daarmee wel iets voor op vorig seizoen toen 60% boven stond.
De conditie van de tarwe is relatief goed dit seizoen. Van het areaal krijgt 18% de rating slecht of zeer slecht, 35% gemiddelde en 47% goed of excellent. Vorig seizoen lagen deze percentages op 35% slecht of zeer slecht, 37% gemiddelde en 28% goed of excellent. De regen van de afgelopen week op de zuidelijke prairies heeft de tarwe goed gedaan, kunnen we stellen en de vertraging die dat veroorzaakt heeft voor de oogst van maïs en soja blijft vooralsnog binnen de perken.
Kooplust
China probeert zijn slag te slaan op de tarwemarkt. Dat schrijft persbureau Reuters op basis van bronnen in de handel. China heeft afgelopen jaar voor en rond de tarweoogst in het land veel regen gehad en dat heeft negatieve gevolgen gehad voor zowel de opbrengst als de kwaliteit van de Chinese oogst. Verder sorteren Chinese kopers voor op de gevolgen van het El Niño-jaar waardoor de Australische graanoogst zo goed als zeker lager uitvalt. Australië is de grootste graanleverancier voor China. De tarweprijs staat op een relatief laag niveau als je het afzet tegen de koersen op de termijnmarkten in de afgelopen twee jaar. China voorziet dat de tarwebalans krapper wordt de komende maanden en probeert daarom nu zo vroeg mogelijk zo veel mogelijk tarwe vast te leggen. Vooral tarwe uit Australië, Canada en Frankrijk is in trek volgens de bronnen van Reuters. In totaal zou China in 2023 circa 12 miljoen ton tarwe importeren. Dat is ruim boven het vorige record van 9,96 miljoen ton in 2022. Ook voor in ieder geval de eerste maanden van 2024 wordt verwacht dat de Chinese kooplust niet gaat liggen.