Shutterstock

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Suiker goedkoper, tarwe en boter plussen

13 November 2023 - Max van der Heijden

Het natte weer in Europa zorgt ervoor dat de inzaai van de tarwe en het oogsten van suikerbiet nog niet volgens planning verloopt. Op de zuivelmarkt lijkt het feestdagenseizoen een daling van de boterprijs te voorkomen. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarweprijs op de Matif is de afgelopen week gestegen tot ruim boven €230 per ton. De inzaai van de Franse tarwe is 67% compleet, dat is minder dan een jaar geleden toen tegen deze tijd van het jaar 91% was ingezaaid, maar dat was een ongewoon snel jaar door de droogte. Nu wordt de oogst vertraagd door de vele regen. 
 
De Oekraïense vice-premier Oleksandr Kubrakov claimt dat 91 schepen die in totaal 3,3 miljoen ton agrarische producten en metaal hebben vervoerd door de nieuwe corridor zijn gevaren, sinds de opening in augustus. Poetin wil het tarwe en kunstmesttransport richting Azie verder ontwikkelen. Ook zei de Russische president dat Rusland dit jaar zo'n 60 miljoen ton tarwe beschikbaar heeft voor de export. Volgens het Russische ministerie van landbouw gaat het om 65 miljoen ton graan. Volgens Sergei Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse zaken, heeft de inzet van de Verenigde Naties om de graandeal te reanimeren voorlopig nog geen resultaat. 

De Amerikaanse wintertarwe werd beoordeeld op 50% goed tot excellent, 3 procentpunt hoger dan een week geleden en het hoogste voor deze tijd van het jaar sinds 2019. De Argentijnse tarweoogst wordt circa een miljoen ton lager ingeschat, doordat de regenval te laat kwam. De oogst wordt nu geschat op 13,5 miljoen ton. El Niño duurt minstens tot april 2024, dat meldt de Wereld Meteorolische Organisatie. 

Suiker
De suikerprijzen zijn de afgelopen week gedaald. Dat komt onder meer doordat de productie in het Centraal-Zuiden van Brazilië in de tweede helft van oktober 9,4% hoger was dan een jaar geleden. Het land heeft bovendien nog altijd te maken met exportproblemen. Wel is El Niño nog altijd een factor van belang voor de suikerproductie in India en Thailand.

In Frankrijk heeft de helft van de suikerfabrieken van Tereos de productie vertraagd door een gebrek aan suikerbiet. De regen van de afgelopen week heeft ervoor gezorgd dat veel boeren niet konden oogsten. AB Foods, moederbedrijf van British Sugar, heeft aangegeven dat de suikertak komend jaar beter zal presteren door de verwachting dat de Britse suikerbietenoogst hoger uitvalt. Vorig jaar zorgde slecht weer ervoor dat de Britse suikerproductie met 27% daalde. 

Zuivel
De boterprijs steeg afgelopen week licht. Op basis van de roomprijzen mag een verdere prijsstijging verwacht worden, maar die kans lijkt klein. Afnemers uiten weerstand tegen de snelle prijsstijgingen. Daarbij neemt de komende tijd de melkaanvoer weer toe, waardoor de roomprijs mogelijk daalt. Dit zal de beschikbaarheid van boter op de wat langere termijn ten goede komen. 

Aan de andere kant komt de kerstvraag deze tijd van het jaar ook op gang en zien leveranciers de vraag naar boter stijgen. Een daling van de boterprijs zal dus mogelijk pas in 2024 plaatsvinden. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden