Agrifoto

Analyse Grondstoffen

Weinig oog granenmarkt voor tegenvallende teelt

13 November 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Tegenvallers in de teelt krijgen tot nu toe in deze handelssessie niet veel aandacht. In Europa is het te nat en in Brazilië te nat of te droog. Dat zijn berichten waarvan je zou verwachten dat de markt de weerpremie opbouwt. Maar dat gebeurt eigenlijk niet.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de Matif staat het decembercontract voor tarwe tijdens schrijven voor het sluiten van de markt 0,1% in de min. Op de CBoT is de daling met 0,6% nog een slagje erger. Maïs zit ook net in het rood met een koers die ¼ cent lager staat. Alleen soja staat tijdens schrijven in het groen met een plus van 0,8%.

De natte omstandigheden in het noordwesten van Europa dringen zo langzamerhand ook door tot analisten aan de andere kant van de Atlantische oceaan. FranceAgriMer maakt afgelopen vrijdag bekend dat in Frankrijk 67% van het geplande areaal wintertarwe is gezaaid. Ter vergelijking: vorig jaar, toen een droge herfst lekker meewerkte, was rond deze tijd al 91% gezaaid en het vijfjarige gemiddelde staat op 83%. De tarwe die in de grond zit is overigens ook nog geen zekerheid. Een perceel zonder verzopen plekken erin is in grote delen van Noordwest-Europa eerder regel dan uitzondering. Door de aanhoudende natte periode loopt de oogst van een relatief laat gewas als bieten ook vertraging op waardoor het lastig wordt nog wintertarwe te zaaien. Al met al zou het Europese tarweareaal kleiner kunnen uitvallen dan ruim een maand geleden werd voorzien.

Vertraging
In Brazilië verloopt de start van het nieuwe seizoen niet zoals gepland. Volgens marktbureau Patria Agronegocios is pas 61% van het geplande soja-areaal gezaaid tegen 73% deze periode vorig jaar. In het zuiden van Brazilië is het regen die boeren remt, terwijl meer naar het noorden droogte een probleem is. In de belangrijke landbouwstaat Mato Grosso loopt het zaaien van soja bijna dertig dagen achter op normaal. Voor de opbrengst van de soja heeft later zaaien geen grote negatieve gevolgen. Telers komen wel in de problemen met de volgteelt maïs, het tweede gewas in één groeiseizoen. Een maand later maïs zaaien is wel nadelig voor de opbrengst. Ongeveer twee derde van de maïsproductie in Brazilië komt van de volgteelt maïs na soja.

Concurrentiestrijd 
China is op jacht naar tarwe op de wereldmarkt, zo bevestigde het USDA afgelopen donderdag nog maar eens. China heeft een deel van de eigen tarweoogst af moeten schrijven wegens kwaliteitsproblemen. Met een matige oogst voor Australië op korte termijn in het vooruitzicht en tarweprijzen die over de laatste twee jaar bezien relatief laag staan, blijft China kopen en ligt het land op koers de grootste tarwe-importeur te worden. China zorgt met de goede vraag voor een bodem in de huidige tarwemarkt volgens sommige analisten. Het kind van de rekening dreigt de voorheen grootste tarwe-importeur ter wereld, Egypte te worden. De economie van het Noord-Afrikaanse land hapert en beschikken over voldoende harde valuta is geen zekerheid. Anders gezegd: Egypte heeft moeite om tegen de Chinese tarwekopers op te boksen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden